октомври 4, 2023

AR очилата на компанията Lawk показват навигацията, отговарят на въпроси и правят видеоклипове

Велосипедистите се нуждаят от достъп до много информация, която често е разпределена между различни устройства. Очилата Lawk One AR събират всичко това на едно място. Те са устойчиви на пръски AR очила с монохромен microLED дисплей, който показва навигацията, скоростта, времето, входящите съобщения и др. Очилата са оборудвани с високоговорители, микрофон и камера за запис на видео и снимки, а гласовите команди се интерпретират чрез ChatGPT. Времето за работа на устройството е 6-8 часа, а стартовата му цена е $499.

80-грамовите устойчиви на пръски AR очила, създадени от хонконгския стартъп Lawk, се появиха в Kickstarter. Подобно на повечето очила с добавена реалност, те се свързват с приложение за iOS/Android на смартфона на потребителя чрез Bluetooth. Очилата Lawk One са снабдени с комплект лещи UV380, които блокират 99,9 % от UVA, UVB и UVC лъчите. Те могат да бъдат заменени с лещи по лекарско предписание, ако желаете. Подвижната козирка осигурява защита от атмосферните влияния и подобрява аеродинамиката.

И в двата обектива се визуализира монохромен microLED дисплей, който показва в реално време текущата скорост, изминатото разстояние, прекараното време и изгорените калории. Дисплеят може също така да показва навигационни подсказки „завой по завой“ и входящи текстови съобщения, както и сърдечния ритъм и каданса на въртене на педалите, ако е свързан безжично с устройства на трети страни. Според дизайнерите този бинокулярен дисплей с две лещи не предизвиква замайване, за разлика от дисплеите, прожектирани само върху една леща.

Освен това потребителите могат да слушат музика сред природата чрез два високоговорителя в слепоочията на очилата, както и да приемат повиквания и да подават гласови команди с помощта на микрофона от едната страна. Тези команди (напр. „Покажи ми пътя към дома“ и др.) се интерпретират и обработват чрез ChatGPT.

Освен това могат да се заснемат 4K видеоклипове с цифрова стабилизация на изображението и да се правят снимки с вградената 8MP камера със 120-градусов зрителен ъгъл. Lawk Ones съхранява до 70 минути видеоклипове (заснети в отделни 15-, 30- или 60-секундни сегменти), които могат да се наслагват с данните за ефективността и да се качват в приложението за редактиране и споделяне. Явно тази функция много успешно играе ролята на видеорегистраторите, които се използват в автомобилите.

Захранването се осигурява от две литиеви батерии с капацитет по 150 mAh. Един час зареждане осигурява общо време за автономна работа от шест до осем часа.

Ако очилата Lawk One AR съберат необходимото финансиране, за да започне масово производство, цената на дребно ще бъде 499 долара.


source

Сподели: