юли 2, 2023

ASUS показа видеокартата GeForce RTX 4060 Ti с поставен върху нея M.2 SSD

Генералният мениджър на ASUS Тони Ю (Tony Yu) показа концептуалната графична карта NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti Dual с M.2 SSD слот. Това е лесен начин за оптимизиране на използваното пространството в системния блок.

Повечето съвременни графични карти от начално и средно ниво имат 8 линии PCIe 4.0, но все още се побират в един пълноразмерен 16-пинов слот. Например, моделите NVIDIA GeForce RTX 4060 и AMD Radeon RX 7600 са оборудвани с пълноразмерен конектор, но някои линии просто не се използват в него. ASUS предложи решение на проблема с неизползваните PCIe линии — могат да се използват за други устройства, като например високоскоростни SSD. Така, компанията показа концептуалната графична карта NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti с поставен на обратната страна 2TB твърдотелен диск Samsung 980 PRO.

Неочакваната находка решава и някои от проблемите, свързани със самите SSD. Твърдотелните устройства често се монтират на неудобни и тесни места в дънната платка, което понякога за получаването на достъп се изисква премахване на видеокартата или широкоформатния процесорен охладител. Получаването на достъп до слота на видеокартата е много по-лесно. Да, и SSD консумира много по-малко от видеокартата — RTX 4060 Ti винаги ще може да достави 10 вата, когато е свързан към 8-пинов захранващ конектор.

И накрая, няма да създава проблеми по отношение на производителността и разсейването на топлината. Производителността спада много леко: 6,8 GB / s срещу пик от 6,9 GB / s в нормален режим. И охлаждането изобщо не страда: видеокартата е орязана и въздушният поток от нейния охладител отива директно към SSD, което прави устройството с 10 ° C по-хладно в сравнение с традиционното разположение. Освен това конфигурацията с три вентилатора на видеокартата обещава да бъде още по-ефективна.


source

Сподели: