май 3, 2024

ASUS потвърди, че ще пусне базиран на Snapdragon X Elite ноутбук на 20 май

Microsoft ще пусне Surface Pro 10 и Surface Laptop 6, базирани на серията Snapdragon X на 20 май. За тези разработки сме чували и преди. Но се оказа, че Microsoft не е единствената компания, която ще анонсира нови, базирани на Windows on Arm, системи с новите чипове Snapdragon X в основата. Компанията ASUS официално потвърди, че ще се присъедини към виртуалната презентация на 20 май 2024 г. в 11:00 часа тихоокеанско време.

Събитието ще бъде съвместно с Qualcomm, Microsoft и ASUS. Други производители, като Lenovo, също може да се присъединят към събитието с приноса си към платформата Windows on Arm.

Слоганът на предстоящата презентация от ASUS звучи така: „Следващото ниво. Невероятният изкуствен интелект.“ Компанията се фокусира върху „иновативни функции за изкуствен интелект“, както и върху подобрената производителност на своя нов Windows on Arm компютър. Според компанията това ще бъде „ултрапреносим“ премиум-клас ноутбук.

По време на виртуалната презентация ASUS ще бъде придружена от видни лектори от индустриалните гиганти като Qualcomm и Microsoft, които вероятно ще се съсредоточат върху предимствата на платформата Windows on Arm и внедряването на изкуствен интелект в компютрите. На събитието ще бъдат обсъдени и съвместните усилия на компаниите за подновяване на базираната на Arm платформа.

За тези, които не са запознати с разработката, има два нови Arm-базирани процесора от Qualcomm – Snapdragon X Elite и малко по-достъпния Snapdragon X Plus. Чипът X Elite е оборудван с 12 процесорни ядра Qualcomm Oryon, докато X Plus има 10. Последният също работи на малко по-ниска тактова честота. Съдейки по наличните до момента показатели, както и тези, демонстрирани от самия Qualcomm, производителността и енергоефективността изглеждат обещаващи.

Въпреки това, липсва достатъчно информация относно това, как (при какви условия) са били проведени тестовете, а също така се появиха и данни, че някои от демонстрираните от компанията способности могат да бъдат подвеждащи. Скоро обаче ще видим как новите чипове работят в реалния живот, когато производителите на ноутбуци оборудват своите устройства с тях.

source

Сподели: