юли 7, 2023

ASUS пуска първата в света графична карта от серията GeForce RTX 30 със захранващ конектор 12VHPWR

В началото на годината ASUS пусна ексклузивния модел видеокарта GeForce RTX 3060 Ti ATS Atlas Shark за китайския пазар. Основната му особеност беше един 12-пинов конектор за допълнително захранване вместо обичайния 8-пинов. Съвсем наскоро производителят обнови този модел видеокарта, оборудвайки я със стандартен 12+4-пинов 12VHPWR конектор.

Снимките на адаптера под номер на модела ATS-RTX3060Ti-O8GD6X-Gaming-V2 бяха споделени от китайския инсайдер Extreme Player. Съобщава се, че обновеният 12+4 пинов конектор 12VHPWR се използва от април тази година. Външно обновеният модел е точно копие на оригиналния GeForce RTX 3060 Ti Atlas Shark. Картата е оборудвана със сравнително компактна двуслотова охладителна система, в състава на която влизат два вентилатора.

Ключова разлика между адаптера и оригиналната версия е използването на 12 + 4-пинов захранващ конектор, вместо 8-пинов или 12-пинов модел. Последният се различава от 12 + 4-пиновия конектор по липсата на четирите допълнителни сигнални линии. И двата конектора обаче са обратно съвместими.

И в двата случая оборудването на видеокартата с показател за енергопотребление от 200 W с конектор, способен да предава до 600 W мощност към ускорителя, изглежда много странно и неоправдано. Особено на фона на съобщенията, че се топи при натоварване и при неправилен монтаж. Въпреки че това едва ли ще застраши такава карта, но все пак от какво се е ръководил производителят в този случай — това е въпросът.


source

Сподели: