октомври 15, 2023

DARPA стартира програма за защита на очила за смесена реалност от когнитивни атаки

Агенцията за напреднали изследвания в областта на отбраната (DARPA) предприема проактивни мерки за справяне с потенциални уязвимости в комплектите със смесена реалност (MR). Те могат да имат сериозни последици за военния персонал. Стартирали са програмата за вътрешна когнитивна сигурност (ICS), насочена към защита на MR системите срещу „когнитивни атаки“.

Тези атаки използват тясната връзка между потребителите и MR оборудването.

Кибератаките от този тип включват подходи като наводняване на информацията, инжектиране на виртуални данни и смущения в личната мрежа.

Когнитивните атаки надхвърлят цифровите смущения и могат да включват поставяне на обекти от реалния свят, за да объркат MR дисплеите. Както и използване на физически обекти за задействане на фалшиви аларми или проследяване на движенията на очите на потребителя, за да се наблюдават действията му. Последиците са пагубни, което води до това потребителите на MR да получават неточна информация или да изпитват изтощителни забавяния, които предизвикват гадене и възпрепятстват способността им да работят.

Програмата ICS се основава на идеята, че формалните методи, които разчитат на базирани на математика подходи за осигуряване на системни гаранции, могат да бъдат разширени с когнитивни модели за защита на потребителите. Тези формални методи не са били широко прилагани, но областта на когнитивното инженерство предоставя принципи за създаване на модели и гаранции за защита срещу когнитивни атаки.

Въпреки че инициативата ICS на DARPA все още е в начален етап, тя напредва по-бързо от развитието на MR технологията.

Например, тестовете на американската армия през 2022 г. на слушалки със смесена реалност HoloLens, създадени в сътрудничество с Microsoft, разкриха проблеми като главоболие, напрежение в очите и гадене само след няколко часа употреба. Проектът за интегрирана система за визуално увеличаване (IVAS) се сблъска със забавяния и проблеми с финансирането.

Армията предприе стъпки за подобряване на IVAS, но ще отнеме време когнитивните функции за сигурност от ICS програмата на DARPA да бъдат интегрирани в такива устройства. Независимо от това, DARPA е решена да разработи методи за защитени MR системи, преди те да станат широко разпространени на бойното поле. Дава приоритет на безопасността и ефективността на използването на MR технология от военния персонал. Точният график за постигане на тези цели остава несигурен.


source

Сподели: