September 20, 2023

Droidish е новият общ език за комуникация между всякакви дронове

Пентагонът проучва възможностите за създаване на мрежа от дронове, която ще им позволи да комуникират безпроблемно помежду си, независимо от производителя. Целта е да се създаде така наречената „mesh мрежа“, в която устройствата са самата мрежа, като по този начин се елиминира необходимостта от външна свързаност.

Само мрежата обаче не е достатъчна – дроновете се нуждаят от общ език, за да общуват. Така е разработен Droidish.

„Езикът дава възможност на R2D2 да комуникира с C3P0“, сравнява Кевън Гамболд, създател на Droidish и ръководител на изпълнителя Unmanned Experts.

Работейки с Университета на Северен Тексас, Гамболд изследва взаимодействието между дроновете от 2020 г. насам. Подпомагането на изследването е струвало над 7 млн. долара от страна на Военновъздушните сили на САЩ.

В един от експериментите, в който участват три дрона, трите дрона си играят на „пиле“: единият виси неподвижно във въздуха, докато другите два са програмирани да следват траектория на полета, която ги доближава опасно близо. Ако летящите дронове следваха стандартните инструкции, те щяха да навлязат в забранената зона на статичния дрон. Без никаква човешка намеса летящите дронове е трябвало да решат как най-добре да се справят със ситуацията, като координират действията си така, че единият да пропусне другия пръв. Това става възможно благодарение на Droidish.

Въпреки че Droidish е проектиран единствено за „комуникация между машини“, с развитието на функционалността се изисква човешко участие, за да се разшири речникът на езика. Когато дроновете не владеят правилния език за дадена ситуация, екипът на Гамболд разработва нови „думи“, за да могат машините отново да си сътрудничат.


source

Сподели: