юни 21, 2023

Eleglide M1 Plus – електрически велосипед с отстъпка за читателите на Kaldata

У нас на мода отдавна са електрическите скутери, тип тротинетка и такива вече карат много хора, както може да установите с една кратка разходка по улиците. Наред с тях и разбира се електромобилите – има още едно превозно средство, което поглежда смело към батериите и задвижването с електромотор – велосипедите.

Там това има също огромен смисъл, защото може да помогне много да управлявате своя велосипед и да спортувате, като същевременно ви помага да въртите педалите в трудните моменти или пък да се оставите на електромотора, който да свърши всичко вместо вас – вие решавате. До скоро обаче тези велосипеди бяха твърде скъпи и с парите за тях на практика можеше да се купи цял автомобил, макар и с ДВГ. Компании, като Eleglide променят това. На пазара вече повече от година е техния M1 Plus, който можете да закупите в момента за 740 евро, ползвайки 60 евро отстъпка като читатели на Kaldata с код KALDATA526. Повече подробности тук: https://bit.ly/3MXBVbO .

До този момент успяхме да караме този велосипед повече от две седмици и той несъмнено ни харесва много и можем да го препоръчаме, като точно заради това решихме да споделим впечатленията си вас. За около 100 километра с него вече можем да откроим силните и слабите му страни, както да видим и защо е по-евтин от много по-скъпите си конкуренти, макар и да остава на доста сериозна цена, въпреки безплатната доставка.

Не знаехме, но миналата година  е имало друг подобен модел със същото име, като този път подобренията са доста. Въпреки че двата модела са идентични като конструкция. Този вече има истински бордови компютър с дисплей, който дава интересна информация. Вилката на окачването вече е хидравлична, а кормилото по-широко.

Как пристига велосипеда и трудно ли е да го сглобите

Доставката в Европа, включително до България отнема между 2 и 10 дни, които е сравнително добре. Моделът идва в кашон, така както всеки друг велосипед, който сте си поръчвали онлайн. Ако не ви е за първи път – ще се справите лесно. В комплекта има всичко необходимо, защото освен частите на велосипеда има инструменти, доста на брой, инструкции. Той пристига непокътнат защото е много добре опакован и въпреки лекото ми дразнение в началото, защото наистина свалих повече от 20 обвивки на всички елементи, срязах най-малко още толкова свински опашки, махах стиропори, дунапрени, гуми, пластмасови протектори или какво ли не – изпод целия този боклук, който след това запълни кофата се появи красотата, която можете да видите на снимите.

Самото му сглобяване не е нещо сложно, но просто ако го правите за първи път си е премеждие. Всичко в крайна сметка опира до това да затегнете кормилото и вилката, да сложите предното колело, педалите, да затегнете веригата, както и да монтирате батерията, която се зарежда отделно, както и сопа и фара. Доста приятно е и дори самото време за сглобяване можем да го броим за плюс. Преди първото каране купувачите трябва да затегнат всички винтове. В нашия случай трябваше да регулираме и спирачките, същото се отнася и за предавките.

Дизайн и външен вид

Eleglide M1 Plus се предлага в един размер (18″ / 45,72cm), който се определя като среден. Въпреки че съм висок 180 см, установих, че при правилно регулирана стойка на седалката тя предлага изненадващо удобна позиция за каране – не се чувствах неудобно или стегнато на велосипеда. Широкото 680 мм кормило също е приятно.

Външният вид на Eleglide M1 Plus определено ни харесва. Матовочерната алуминиева рамка е тънка и елегантна, а производителят е поставил върху нея много малки сиви и жълти кръстчета, заедно с поразителното жълто лого Eleglide. Този модел е продължен и върху батерията, която се намира в горната част на рамката и не е интегрирана, а с ключ се маха отделно, така че да можете да я взимате със себе си и да я зареждате у дом да речем.

Тъй като е електрически – освен познатите кабели за скорости и спирачки, които тук са дискови, имате и сноп кабели, който е добре подреден, но все пак се набива на очи. Ако ползвате велосипеда за офроуд, трябва да внимавате с храсти и клони, които могат да се заплетат в кабелите около кормилото и дори да ги скъсат. Като цяло обаче те са добре подредени и надали ще ви създават проблеми, а и винаги можете да ги стегнете с по някоя и друга свинска опашка.

Кормилото изглежда доста добре подредено и удобно. Както отбелязват редица специалисти, то вече е достатъчно широко и много удобно. Налице са обичайните спирачни дръжки за механичните дискови спирачки отпред и отзад. Лостчетата за управление на 21-скоростните предавки Shimano също са от двете страни. Има и малък дисплей, който разкрива включената предавка. От дясната страна има и звънец.

Електромотор и електроника

Eleglide M1 Plus използва стандартен безчетков двигател с редуктор. Той е много гладък, но издава леко звуково писукане, което е съвсем нормално за този тип двигатели. От гледна точка на производителността той работи според очакванията – сензорът за подпомагане на педалите измерва стойностите и има кратко забавяне, преди моторът да заработи (това може да се регулира в разширените настройки на дисплея). В режим на пълна мощност велосипедът дърпаше силно до 25 км/ч.

Новият компютър с дисплей е много удобен, разположен вляво. Водачът може да види колко бързо кара и какво разстояние вече е изминал. Има и дисплей за оставащия капацитет на батерията в барове и избраното ниво на асистенция. Водачът получава достъп до опциите чрез натискане и задържане на бутоните плюс и минус. Там той може да определи много параметри, включително максималната скорост.

Предната светлина е достатъчно ярка и става не само за тъмни условия, но дори се вижда и през деня.  Седалката е достатъчно мека и комфортна, но има доста спортен вид и придава още по-приятен изглед на велосипеда. С помощта на закопчалка за бързо освобождаване тя се фиксира на желаната височина. Педалите са изработени от пластмаса и са много удобни, само трябва да внимавате при монтажа, тъй като има ляв и десен.

Тестове

Велосипедът Eleglide M1 Plus изглеждаше чудесно в планината, парка и на улицата. Аз лично не бих надценявал велосипеда за твърде офроуд каране, защото компонентите му не са достатъчно високи за тежките условия на спускане през насечен терен. Той обаче винаги е подходящ за поемане на бордюр в града с динамика.

След като батерията беше напълно заредена, взех велосипеда за спускане до центъра на София и малко каране по равно. Там електромоторът може да ви помогне да се движите бързо, с около 40 км ч почти без усилие. Велосипедът беше удобен, а вилките с активно окачване се справяха добре със задачата да поглъщат несъвършенствата на пътя. И двете гуми бяха напомпани до малко под 40 psi. След това започнах на ниво 2 и имаше кратко забавяне, преди електрическата помощ да се включи. След като потеглих, установих, че нива 2 – 3 предлагат достатъчно помощ. Опитах велосипеда да се изкачи по кратък стръмен хълм (10% наклон) и се справи също много добре.

Въпреки по-достъпните компоненти, за разлика от много други китайски електронни велосипеди, Eleglide M1 Plus ви позволява да карате по горска пътека и да преодолявате определени наклони, без да се налага да слизате от него. Това се дължи главно на приличните 21-скоростни предавки. Фактът, че моторът започва да се движи без минимална скорост, също помага.

Друго подобрение се отнася до вилката за окачване, която вече е с хидравлично пружиниране. Това е истинско предимство, особено при офроуда.

Електрониката на електрическия планински велосипед е опростена. Той не разполага със сензор за въртящ момент. Това означава, че двигателят започва да бута едва след около половин оборот и продължава да работи за приблизително същото време. Тръгването може да бъде спряно чрез натискане на спирачката. Дори и забавеното стартиране на мотора да е дразнещо в началото, според нашия опит бързо се свиква с него. Още по-бързо свиквате с финото ръчно управление на мотора чрез пръстена, който е включен в комплекта на електронния велосипед за допълнителен монтаж.

Колко време издържа батерията?

Eleglide 27,5 инча M1 Plus има голяма батерия с капацитет 450 ватчаса. Това е повече, отколкото предлагат повечето други електронни велосипеди в тази ценова категория. Eleglide говори за пробег от 100 километра. Реално това са около 50 километра при равен път, добро време, около 80 килограма полезен товар и смесено използване на мотора.

Батерията може лесно да се извади с помощта на включения в комплекта ключ и да се занесе в апартамента за зареждане, докато електрическият планински велосипед остава в мазето. Алтернативно, батерията може да остане на велосипеда за зареждане. Eleglide M1 Plus се доставя с 84-ватов, 2-амперов адаптер за захранване. За пълното му зареждане са необходими около пет часа.

Колко струва и откъде да купим?

Eleglide 27,5-инчов M1 Plusструва 800 евро във фирмения сайт, в който можете да намерите и други, още по-достъпни варианти на електрически велосипеди като Eleglide M1. Той обаче има  по-слаба батерия и по-малки колела. Иначе приликите с тествания тук M1 Plus са големи.  Доставката за България е безплатна, а като читатели на Kaldata, ползвайки 60 евро отстъпка с код KALDATA526 можете да го купите за 740 евро. Повече подробности тук: https://bit.ly/3MXBVbO .

В крайна сметка

 Eleglide M1 Plus според нас е отличен вариант за първи електрически велосипед. Той може не само да замени електическият скутер за около 1000 лв, но и да ви даде възможност да спортувате. Да, компонентите му не са като тези на модели, които струват по 5000 лв, но за парите си получаваме повече от добро решение.

Този велосипед  предлага дисплей и удобна вилка с  активно окачване. E-MTB е забавен и извън утъпкания път. Това се дължи и на правилното превключване на предавките и директната поддръжка на мотора в пет степени.


source

Сподели: