October 16, 2023

Exynos 2400: завръщането на чипсета на Samsung

Ето какво можем да очакваме от завръщането на Samsung към разработването на мобилни чипове.

Дългогодишната история на разработването на собствени мобилни процесори за Samsung сякаш приключи – компанията някак внезапно се отказа от чипсета Exynos в своя серия смартфони Galaxy S23 и предпочете да използва единствено Snapdragon на Qualcomm, по-точно „Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy“. Въпреки че това са непотвърдени предположения, вероятните причини за решението на Samsung са проблемите с разработката и съмнителната производителност.

Въпреки това Samsung се завръща в бизнеса с чипсети с новия си мобилен процесор Exynos 2400. Ето какво знаем (или мислим, че знаем) за следващия флагмански чипсет на Samsung.

Ще има ли в смартфоните на Samsung Exynos 2400 и кога?

Слуховете за чипсета Exynos 2400 се появиха още в началото на 2023 г., но през месец октомври Samsung най-накрая потвърди съществуването на процесора, както и някои подробности.

Очаква се Exynos 2400 да се появи в някои от смартфоните от серията Galaxy S24 в началото на 2024 г. Това би било в добро съответствие с дългогодишния подход на компанията да използва новия процесор Exynos в някои от смартфоните Galaxy S от последно поколение.

Въпреки това, серията Galaxy S23 наруши тенденцията и премина изцяло на базата на Snapdragon. Компанията Samsung също така подписа споразумение с Qualcomm за доставка на чиповете Snapdragon за флагманите от серията Galaxy S в глобален мащаб.

Вече е ясно, че серията Galaxy S24 ще разполага както с Exynos, така и със Snapdragon. Най-често срещаното твърдение е, че Galaxy S24 и S24 Plus ще получат Exynos 2400, а Galaxy S24 Ultra – Snapdragon.

Тази ситуация ще се различава от обичайното регионално разделение на Exynos и Snapdragon. Така например в Европа Galaxy S22, S22 Plus и S22 Ultra са оборудвани с чипа Exynos 2200, докато в САЩ и няколко други региона всички тези телефони се базират на Snapdragon 8 Gen 1. Така или иначе, изглежда, че ни очаква завръщане към противопоставянето Exynos срещу Snapdragon.

Какви възможности ще има Exynos 2400?

До излизането на следващите флагмански смартфони на Samsung на пазара остава още много време, но това не попречи да се появят куп слухове за спецификациите. Ето какво знаем към днешен ден и какво можем да очакваме.

Най-новите Arm Cortex процесорни ядра

Samsung потвърди, че чипът Exynos 2400 ще осигури 1,7 пъти по-висока производителност в сравнение с Exynos 2200. Но какъв точно ще бъде този процесор?

Exynos 2400 почти сигурно ще използва най-новите ядра на Arm, което ще гарантира, че процесорът е конкурентоспособен. Говори се, че този процесор ще бъде изграден по доста екзотичната схема 1+2+3+4 с общо 10 ядра.

Според тази информация SoC Exynos 2400 се състои от едно високопроизводително ядро Arm Cortex-X4 с честота 3,1 GHz, две бързи ядра Cortex-A720 с честота 2,9 GHz, още две стандартни ядра A720 с честота 2,6 GHz и четири енергийно ефективни и икономични ядра Cortex-A520 с честота до 1,8 GHz. Интересно е, че тази структура се различава от предполагаемата схема с осем ядра 1+2+3+2 в Snapdragon 8 Gen 3 на Qualcomm. Вероятно ще видим и разлики в кеша между двата Cortex-A720 клъстера, въпреки че е съмнително, че Samsung изобщо някога ще разкрие подобна конкретна информация.

Преминаването към най-новите ядра ArmV9.2 означава, че Exynos 2400 ще бъде единствено 64-битов. Във всеки случай екосистемата на Android почти изцяло е преминала към 64-битова версия, като от края на 2021 г. в Play Store има само 64-битови приложения, а китайските магазини наскоро последваха този пример. Тази промяна вероятно няма да окаже голямо влияние върху потребителското изживяване, с изключение на няколко наследени стари приложения, които може да спрат да работят.

Графика на AMD от следващо поколение

Една от най-значимите характеристики на Exynos 2200 е графичният ускорител Xclipse 920, изграден на базата на графичната архитектура RDNA 2 на AMD. Това първо поколение с възможности за трасиране на лъчи, което превъзхождаше конкуренцията в тестовете, беше обещаващо и е жалко, че не видяхме някакво по-особено развитие през 2023 г.

Samsung потвърди, че Exynos 2400 ще има графичен ускорител Xclipse 940, базиран на архитектурата RDNA 3 на AMD. Компанията не посочи какво е конкретното увеличение на производителността. Тя обаче показа демонстрация на подобрените възможности на графичния процесор за трасиране на лъчи с помощта на „глобално осветяване, отразяване и рендиране на сенки“.

Така или иначе, надяваме се, че базираният на архитектурата на AMD графичен процесор ще бъде сериозна стъпка напред в сравнение с Exynos 2200 и ще може да се конкурира с всички флагмански процесори от 2024 г.

Модем от следващо поколение и изкуствен интелект

Изкуственият интелект е модерната дума на 2023 г. и Samsung очевидно ще иска да се похвали с подобрения и в тази област. Говори се, че операциите на изкуствения интелект в секунда (доста безсмислена цифра сама по себе си) ще бъдат 44 TOPS. Предполага се, че тази цифра няма да може да се конкурира с 60-те TOPS на Snapdragon 8 Gen 3, но всичко зависи от това какво може да се прави с тези операции, каква скорост на предаване на данни се поддържа и колко ефективен е невронният процесор в сравнение с изпълнението на задачите на централния процесор.

От Samsung заявиха, че Exynos 2400 осигурява 14,7 пъти по-голяма мощност за обработка на изкуствен интелект в сравнение с Exynos 2200. Компанията демонстрира и нов инструмент за изкуствен интелект за „телефоните на бъдещето“, който може да преобразува текст в изображения на устройството. Изглежда, че потребителите ще имат на разположение големи възможности за използване на генеративен ИИ.

Що се отнася до мрежовите технологии, Samsung обяви своя модем Exynos 5300 в началото на 2023 г., като сред основните му характеристики са 10Gbps скорост на изтегляне и 3,87Gbps скорост на качване. Според слуховете този компонент ще се появи в Google Tensor G3, но изглежда, че възможностите му са подобни на вече обявените в неназования модем в Galaxy S22, работещ с Exynos. Той обаче разполага с допълнителна технология за двупосочна сателитна комуникация, за която можем да предположим, че ще се появи и в S24. Очаква се предстоящият Exynos модем да отиде още по-далеч и евентуално да се похвали с усъвършенствани технологии за агрегиране на честоти, подобрена енергийна ефективност и други функции в новото издание 3GPP 5G Release 18.

Друга иновация е технологията Zoom Anyplace, която ще подобри работата на 200-мегапикселовите фото-модули на Samsung. Според производителя, тази технология ще помогне за създаването на снимки на движещи се обекти с 4-кратно увеличение, без нарушаване на качеството на изображението. Компанията говори за базирана на изкуствен интелект технология за улавяне и проследяване на обекти при запис на видео — това ще помогне за подобряване на всички детайли.

И накрая, съобщава се, че Exynos 2400 ще поддържа свръхбързата UFS 4.0 памет, LPDDR5X RAM със скорост до 8,5 Gbps и поддръжка на 320 MP изображения, както и 8K 60 fps видео благодарение на интегрирания процесор за изображения. Все още не е известно дали всички тези функции ще бъдат налични в Galaxy S24. В миналото Samsung често съкращаваше някои функции, за да осигури равнопоставеност на възможностите на различните чипсети.

Какво бихме искали да видим в Exynos 2400

Тъй като този чипсет може да бъде в основата на следващия флагмански смартфон на Samsung, поне в някои региони, има няколко неща, които бихме искали да видим коригирани от Samsung в новия Exynos 2400.

Никакъв тротлинг, максимална производителност

На първо място в списъка с желания на всеки фен на Exynos е да реализира потенциала за производителност на следващото поколение в реални условия. Въпреки многото обещания на хартия, предишните модели Exynos трудно успяваха да се справят с конкуренцията, когато смартфоните се появяваха по рафтовете.

В случая с Exynos 2200 виновна за това беше нестабилната производителност на 4nm чипове, произведени от Samsung Foundries. Високите температури принудиха Samsung да намали производителността на своя чип, което доведе до спад на честотата на кадрите в игрите след съвсем кратко време. Подобен проблем засегна Snapdragon 8 Gen 1, също изграден по 4nm процес на Samsung, но Qualcomm премина към конкурентния производител TSMC, за да реши проблема в своите следващи чипове.

Прегряването беше причината за предишните проблеми с Exynos и никой не иска да се връща към подобно нещо.

Samsung Foundries премина към подобрен 4nm процес от четвърто поколение и се подготвя за масовото производство на 3nm процес от второ поколение, за който Samsung твърди, че е с 22% по-бърз и с 34% по-енергийно ефективен от предишното 4nm поколение. Exynos 2400 почти сигурно ще се произвежда в един от най-новите производствени центрове, въпреки че има информация, която подсказва за 4nm, а не за 3nm процес. Особено като се има предвид, че други слухове предполагат, че може да се премине направо към 2nm процес. Да се надяваме, че предишните проблеми с производителността са останали в миналото, но няма да разберем, докато не получим в ръцете си мобилните устройства с новия чип.

Повече никакви компромиси между Exynos и Snapdragon

Едно от предимствата на пълното преминаване на Samsung към Snapdragon беше, че на потребителите не им липсваше производителност или функционалност просто заради мястото, където живеят. Всички Galaxy S23 се представят еднакво и никой не иска да се връща към предишното разпределение между устройствата в серията S24.

Въпреки че разликите в чипсетите неизбежно ще доведат до някои разлики в производителността, най-важното е, че голяма част от потребителското изживяване е идентично. Това означава еквивалентна устойчива производителност на игрите, качество на изображенията, възможности на изкуствения интелект и стабилност на мрежовите връзки. Ако това не се случи при Exynos 2400 в сравнение със Snapdragon 8 Gen 3, тогава за предпочитане би било по-ограничено предлагане на смартфони, базирани на него, докато се постигне приблизително равенство.

Така или иначе, ще трябва да изчакаме, докато Samsung представи серията нови смартфони Galaxy S24, особено след като компанията все още не е разкрила всички подробности, свързани с Exynos 2400. Но нека да бъдем търпеливи, за да научим още много подробности преди серията смартфон S24 да излезе на пазара.


source

Сподели: