юли 5, 2023

Framework разкри първите подробности за предстоящия модулен ноутбук с 16-инчов дисплей

Компанията Framework, известна със своите модулни ноутбуци за лесна подмяна на компоненти, разказа за подготовката на новия модел, който ще получи 16-инчов дисплей. Въпреки това, производителят крие една от най-важните характеристики — нищо не се знае за сменяемите видео-карти.

След като Framework обяви предстоящата поява на 16-инчовия ноутбук, чиято гама вече включва 13-инчови варианти, компанията говори доста подробно за техническите характеристики на устройството. 16-инчовият модел ще разполага с матов LCD-дисплей, който е производство на BOE, със съотношение на страните 16:10 и разделителна способност 2600 × 1600 пиксела. Той е способен да изобразява 100% от цветовото DCI-P3 пространство, контрастно съотношение 1500:1 и яркост 500 cd/m2. Според компанията тези характеристики ще осигурят най-добрия баланс на качеството в игрите, създаването на съдържание и работата като цяло — в сравнение с 13-инчовия модел. Освен това Framework подчертава лекотата при смяната на дисплея в 16-инчовия модел. По-специално, това означава, че въпреки че устройството първоначално няма да има сензорен екран, той в бъдеще може да бъде добавен.

Ноутбукът вместо 60 W захранващ блок, който пристига с Framework 13, ще получи 180 W адаптер, използвайки същия IEC C5 конектор. Освен това, вместо стандартния вариант, потребителите ще могат да закупят модел от стандарта USB PD 3.1 на 240W.

16-инчовата версия ще получи два SO-DIMM слота с поддръжка на оптимизирани модули оперативна памет DDR5-5600. Всеки слот поддържа до 32 GB памет, което ще позволи на системата да получи общо 64 GB RAM. Известно е, че Framework продава модули с 8, 16 и 32 GB памет. По отношение на постоянната памет, Framework 16 ще има два M.2 PCIe 4.0 слота, единият от които е с поддръжка на дискове във формат 2280 с обем до 8 TB, а вторият — модул 2230 до 2 TB. Извън кутията моделите ще се доставят с SSD Western Digital SN810 със скорост за последователно четене от 6,6 GB/s. По-рано компанията потвърди, че клиентите ще могат да използват портовете за разширение, за да добавят M.2 слотове, което ще увеличи максималния капацитет за съхранение до 16TB. Компанията също така продава и бюджетни SSD варианти за 256 GB и 1 TB, със скорост за четене от 1 GB / s.

Останалите подробности предстои да бъдат разкрити. Вече е известно, че клавиатурата ще поддържа различни езици, различен брой клавиши и други променливи функционалности. Разширителните слотове осигуряват използването на сменяеми модулни графични процесори — компанията се надява, че производителите ще подкрепят нейните амбиции и ще пуснат съответните модели. Освен това, слотовете поддържат свързването и на други компоненти.

Струва си да се отбележи, че дори 13-инчовата готова версия струва повече от $ 1000 на сайта на компанията и вероятно 16-инчовият модел ще струва много повече.


source

Сподели: