October 15, 2023

Fujitsu подготвя 2nm 150-ядрен сървърен Arm-процесор MONAKA с поддръжка на PCIe 6.0 и CXL 3.0

Fujitsu проведе брифинг за медиите и анализаторите в завода на Kawasaki тази седмица, където говори за разработката на сървърния процесор MONAKA, който е планирано да се появи на пазара през 2027 г., пише ресурсът MONOist. Компанията за първи път обяви създаването на ново поколение процесори през пролетта на тази година, а японското правителство отдели част от средствата за разработката.

Според Наоки Шинджоу (Naoki Shinjo), главен изпълнителен директор на отдела за разработка на съвременни технологии на Fujitsu, MONAKA е следващото поколение високопроизводителен и енергоефективен процесор, който се разработва, за да подобри значително енергийната ефективност на дейта-центровете и да осигури високоскоростна обработка на данните, необходими за AI-приложенията и цифровата трансформация.

MONAKA ще е базиран на Arm-процесорната архитектура с набора от инструкции Armv9-A и поддръжка на SVE2 мащабируеми векторни разширения. Той ще представлява 3D-сглобка от чиплети, а производството му ще е базирано на 2nm технология на TSMC. Според Шинджоу, процесорът ще има около 150 ядра, поддръжка на DDR5 памет и интерфейс PCIe 6.0 с CXL 3.0. Въздушното охлаждане на чипа ще бъде достатъчно, за да работи в оптимален режим.

Fujitsu очаква MONAKA да бъде два пъти по-енергоефективен от конкурентните чипове и много по-бърз по отношение на скоростта за обработка на данните в областта на изчисленията при работни натоварвания с AI. Arm Confidential Compute Architecture (CCA) отговаря за гарантирането на безопасността на данните в Armv9-A.

Съобщава се също, че наследникът на суперкомпютъра Fugaku, който ще стартира през 2030 г., ще използва процесори, разработени с помощта на технологии, включени в MONAKA. За разлика от високоспециализираните процесори FUjitsu A64FX HPC, които са в основата на Fugaku, чиповете MONAKA представляват по-универсалните решения.


source

Сподели: