September 13, 2023

GlobalFoundries ще увеличи 1,5 пъти производството на чипове в Сингапур – разходите за разширяване са 4 млрд. долара

Още през 2021 година GlobalFoundries обяви плановете си да похарчи около 4 милиарда долара за разширяване на завода си в Сингапур, а тази седмица новата линия беше официално пусната в експлоатация. Допълнителният капацитет почти ще удвои капацитета на сингапурския завод на компанията до 1,5 милиона 300-милиметрови силициеви пластини годишно.

Нвото съоръжение на GlobalFoundries с площ от 23 000 квадратни метра ще ѝ позволи да обработва допълнително 450 000 броя 300-милиметрови силициеви пластини годишно. Компанията притежава съоръжения в Сингапур от 2010 година, когато придобива местните активи в сделка с Chartered Semiconductor. Доскоро съоръжението в Сингапур можеше да произвежда 720 000 силициеви пластини с размер 300 мм годишно и 692 000 силициеви пластини с размер 200 мм годишно.

На Сингапур се падат до 11% от световното производство на полупроводникови компоненти, а главният изпълнителен директор на GlobalFoundries Томас Колфийлд призова други правителства да вземат пример от Сингапур за осигуряване на благоприятна среда за производство на полупроводници. Новото съоръжение на GlobalFoundries в Сингапур ще бъде технологично най-напредналото в страната. Важно е да се добави, че компанията при разработката си се спря на 12-нанометров (nm) процес, така че не може да се конкурира с лидерите на пазара, но това не ѝ пречи да остане третият играч на пазара по отношение на приходите.

Новият съоражение в завода на GlobalFoundries ще осигури на висококвалифицираните работници около 1000 нови работни места, като в Сингапур в компанията работят близо 4500 души. GlobalFoundries разполага със съоръжения и в Германия и САЩ, като в първия случай ръководството на компанията изрази недоволство от настоящите приоритети на германските власти при разпределянето на субсидиите, тъй като те трябва да отидат при Intel и TSMC, а нуждите на GlobalFoundries в този регион до голяма степен ще бъдат пренебрегнати.

Томас Колфийлд е уверен, че през следващите 10 години полупроводниковата индустрия отново ще се удвои. Изкуственият интелект и автомобилният пазар, както и сегментът на индустриалната автоматизация ще се развиват силно. В клиентския сегмент все още не се забелязват предпоставки за нов растеж. Всъщност дори запасите от готови продукти на производителите на чипове продължават да нарастват, както отбеляза ръководителят на GlobalFoundries. От страна на производителите на устройства обаче те са започнали да намаляват, така че всичко това позволява да се изрази плаха надежда за възстановяване на баланса между търсенето и предлагането в обозримо бъдеще. Пазарът на чипове като цяло продължава да бъде застрашен от високата инфлация, която спъва потребителските разходи, особено в Китай, както отбеляза Колфийлд.


source

Сподели: