October 23, 2023

Google добави „режим на ремонт“ към Android 14, за да улесни поправката на устройствата

Новата версия на операционната система добави нова функция за решаване на често срещан проблем. 

Този месец Google представи новата версия на Android 14 заедно с най-новите телефони Pixel 8, Pixel 8 Pro и смарт-часовниците Pixel Watch 2. Новата версия на операционната система е получила и нова функция, която е добавена за решаване на често срещан проблем.

Източникът на новини за Android Мишел Рахман съобщи, че Google е добавил „режим на ремонт“ към новата версия на Android. Това означава, че свързаните с тази функция промени и актуализациите са включени в основния Android-софтуер. Главната цел на тази функция е да създаде сигурна среда за защита на поверителността на потребителя, докато устройството се ремонтира.

Какво означава това за вас? Вече не е необходимо да изтривате данните си, преди да изпратите устройството си за ремонт. В режим на ремонт, техниците няма да имат достъп до вашите лични приложения и данни.

Влизането в режим на възстановяване на системата изисква да въведете вашите идентификационни данни за заключен екран. Тези данни се съхраняват на сигурно място и се запазват при рестартиране. За да се върнете към нормален режим, ще трябва да въведете идентификационните си данни при заключен екран, които сте използвали при вход в режим на възстановяване.

Основният извод е, че вече не е нужно да се притеснявате, че вашите снимки, текстове и данни ще попаднат в неподходящи ръце по време на ремонт. Дори след рестартиране на вашето оборудване, никой няма да има достъп до личните ви данни.

Според информацията на Мишел Рахман поддръжката на режим на ремонт е добавена към Android Open Source Project (AOSP). AOSP предоставя информация и изходен код за създаване на собствени версии на Android. По подразбиране поддръжката за режим на ремонт е деактивирана, тъй като някои смартфони може вече да имат подобна функция. Например, Samsung внедри „режим на обслужване“ в серията Galaxy S21 през 2022 г.

През декември 2023 г. Google може да внедри режим на ремонт в телефоните Pixel като част от Pixel Feature Drop. Важно е да се отбележи, че тази нова функция няма да е ограничена само до телефоните Pixel. Тя е предназначена за общата екосистема на Android и ще бъде включена в бъдещите версии на операционната система.


source

Сподели: