October 24, 2023

Google е намалила фоновата активност в Android 14 – новата ОС ще е с подобрена производителност и автономност

В Google Android 14 са променени механизмите за разпределяне на работните натоварвания за процесора и RAM паметта, което би трябвало да окаже благоприятно въздействие върху производителността на устройството и живота на батерията. Това съобщи Дейв Бърк – вицепрезидент на софтуерното инженерство на Google, отговарящ за Android.

Ресурсите се пестят чрез ограничаване на излъчванията, което представлява механизъм за комуникация на системата с приложенията при настъпване на критични събития, като например спад в нивото на батерията или превключване на интернет връзките от Wi-Fi към мобилни данни.

„Свършихме много работа, за да намалим активността на процесора за приложенията във фонов режим и в резултат на това Android 14 има 30% по-малко студени стартирания на приложения. Студеното стартиране е, когато трябва да се прочетат страници с код от флаш паметта и да се преместят в RAM, преди да се изпълнят, така че 30-процентното намаление е доста забележимо и потребителите определено ще го усетят.“

сподели Дейв Бърк

Той обясни още каква е целта на намаляването на броя на студените стартирания:

„Искахме да увеличим броя на кешираните процеси – това са процеси, които се намират в RAM паметта – така че да има повече топли стартирания, но опасността тук е, че ако има твърде много кеширани процеси и ако те всъщност не са замразени (ако всъщност не спят) – те започват да използват процесора по-активно, а след това консумират и енергия от батерията.“

обясни топ мениджърът

Тези мерки спомогнали за постигането на значителни резултати. От Google са успели да намалят фоновата активност с цели 50%.

Разработчиците са направили и оптимизации, които помагат да се намали количеството на заеманото дисково пространство, без да се компрометира производителността. Размера на кода с е намален с 9% чрез свиване на декларациите за връщане и различни оптимизации в компилатора.


source

Сподели: