юли 30, 2023

Google започва да пуска на Android-устройствата функции за оповестяване при наличие на неизвестни тракери в борбата с тайното проследяване

През май тази година Google и Apple се споразумяха да разработят инструмент за решаване на проблема с тайното проследяване на хора с помощта на AirTag тракери и аналогични устройства. Google съобщи, че е започнала да пуска функции за предупреждение при неизвестни тракери на устройствата, под управлението на Android 6.0 и по-нови версии.

Към момента функцията работи само с AirTag тракери, но Google отбелязва, че сътрудничи и с други производители на подобни устройства, за да разшири поддръжката на тази функция с течение на времето и за други тракери.

Системата ще изпрати известие до собственика на мобилното устройство, ако открие наблизо неизвестен Bluetooth-тракер, който не е свързан с тази джаджа. При отваряне на известието ще можете да научите повече за тракера и да видите карта от местоположението на проследяването. Функцията включва също и опция за „възпроизвеждане на звук“, която ще накара неизвестния тракер да издаде звуков сигнал, така че човек да може да го намери без знанието на собственика на тракера.

При поднасяне на тракера към задната част на смартфона, последният ще може да определи серийния номер на устройството, както и допълнителна информация за неговия собственик, като например последните четири цифри от неговия телефонен номер. Функцията ще предложи напълно деактивиране на неизвестния тракер, така че неговият собственик да не може да получи никакви данни за местоположението му.

Google още ще създаде функция за ръчно сканиране, която позволява на собственика на мобилното устройство да сканира заобикалящата ги среда за неизвестни тракери, без да чака автоматично предупреждение от системата. За ръчно търсене трябва да отидете в „Настройки“ – „Сигурност и спешни случаи“ – „Сигнали за неизвестен тракер“ и да натиснете бутона „Сканирай сега“ на вашето Android-устройство. Процесът на сканиране ще отнеме около 10 секунди.

Компанията също така каза, че отлага внедряването на актуализираната мрежа Find My Device, предназначена за намиране на изгубените джаджи с помощта на близките Android-устройства, докато Apple внедри подобна функция в iOS. Google отбелязва, че съвместните спецификации на функцията за предупреждение за нежелано проследяване трябва да бъдат приети до края на тази година, след което ще бъде пусната обновената мрежа Find My Device за намиране на липсващи джаджи.


source

Сподели: