април 21, 2024

Google обединява екипите за разработка на хардуер и Android в едно подразделение

Главният изпълнителен директор Сундар Пичай обяви, че Google ще създаде новия екип Platform and Devices, който ще контролира всички продукти Pixel, Android, Chrome, ChromeOS, Photos и много други.

Подразделението ще бъде ръководено от Рик Остерло, който преди това беше старши вицепрезидент на Google за устройства и услуги и ръководеше подразделението за хардуер. Хироши Локхаймер, дългогодишен ръководител на Android, Chrome и ChromeOS, ще продължи да работи по други проекти на Google и Alphabet.

Комбинирането на екипите ще помогне на корпорацията да постигне комплексни иновации, включително в областта на изкуствения интелект, заяви Остерло. Той говори за важността на това да се разполага с познания от хардуерните системи до софтуерния стек. Интеграцията на хардуера, софтуера и изкуствения интелект показа как ИИ може напълно да промени потребителското изживяване, подчерта Остерло.

Той посочи като пример графичните процесори. Google е инвестирала в своите тензорни процесори, за да не изостава от Nvidia и други компании. А съчетаването на хардуера и софтуера и информираността за работата на всеки от тях улеснява бързото подобряване, отбеляза още Остерло.

Консолидирането на екипите ще помогне за ускоряване на интеграцията на изкуствения интелект във всички продукти на Google, казва той. Сега подразделението разполага с много бърз начин да получи най-новите изследвания и най-новите модели на DeepMind. Изследователят и инженер в екипа по изкуствен интелект на Google, Джей Ягник, също ще работи частично под ръководството на Остерло, за да оптимизира сътрудничеството.

Дълго време Google отделяше собствената си разработка на хардуер от работата си по Android, за да не привилегирова собствените си устройства и по този начин да усложни отношенията си със Samsung и други компании. През последните години обаче хардуерният екип на корпорацията като цяло се стреми да покаже вектора на разработката на Android.

Самир Самат, който помагаше за управлението на Android при Локхаймер, сега ще стане президент на екосистемата на Android. Главният изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон заяви, че очаква с нетърпение да работи с Остерло за изграждането на напредничави възможности на Android, задвижвани от Snapdragon. При това не само в мобилните устройства, но и в сферата на автомобилите, виртуалната реалност и Compute Engine.

Промените ще помогнат на Google да актуализира по-често своите устройства, тъй като моделите на изкуствения интелект се усъвършенстват, заяви Остерло.

source

Сподели: