юни 23, 2023

Google отрича съобщенията, че WhatsApp постоянно подслушва потребителите

Наскоро в мрежата се появи тревожна информация, че най-популярният месинджър в света WhatsApp постоянно следи потребителите — във всеки случай системата за сигурност на Android смяташе така. От Google обаче вече опровергаха информацията, заявявайки, че месинджърът няма нищо общо с това, а проблемът е в грешка на самия Android.

Потребителят на Twitter Фота Дабири (Foad Dabiri) публикува миналия месец скрийншот, показващ системния раздел на Android, за настройките на конфиденциалността, където се вижда, че WhatsApp често използва микрофона, дори и когато потребителят спи.

Панелът Privacy Dashboard за Android ви позволява да преглеждате дневника на използването на определени функции на смартфона, включително и работата на микрофона. В случая с Дабири, наличните данни показват, че WhatsApp е осъществявал достъп до микрофона на всеки няколко минути.

Към този момент от WhatsApp са отговорили, че това е грешка в Android, а сега Google потвърди съответната информация. Според компанията, скорошен бъг е довел до „ограничения брой потребители на WhatsApp“, които получават грешни известия в таблото за поверителност. Google препоръча на потребителите да обновят приложението WhatsApp, за да разрешат проблема, благодари на екипа на месинджъра за тяхното сътрудничество и се извини на потребителите за възможното объркване.

Какъвто и да е случаят, тези, които не са актуализирали WhatsApp през последните дни, трябва да го направят — екипът на месинджъра обяви нови функции: блокиране на обажданията от непознати номера, както и проверка на поверителността, която позволява на потребителите да узнаят какви средства за защита имат в приложението.


source

Сподели: