юли 11, 2023

Google подготвя новия мобилен чип Tensor G5: как той ще промени смартфоните?

Google прекратява партньорството си със Samsung и обединява усилията си с гиганта TSMC, планирайки да пусне нов процесор още през 2025 г.

Google планира след две години да започне производството на своя обновен напълно настройваем чип Tensor G5 във фабриката на TSMC, съобщи DigiTimes Asia. Така приключи и сътрудничеството между Google и Samsung в областта на производството на процесори за смартфоните Pixel. До момента Pixel бяха оборудвани с процесорите Tensor, които от своя страна имат много общо с фирмените процесори Exynos на южнокорейския гигант.

Според публикацията, Google иска да изпълни плана си по прехода към друг производител още през следващата година, но отложи крайния срок за 2025 г. Както е планирано от компанията, Tensor G5 ще бъде напълно настройваем чип, а не полунастройваем, както предишните версии, създадени в партньорство със Samsung.

Във вътрешните документи на Google този процесор е с кодовото име Redondo. Техническата му документация трябваше да бъде предадена на специалистите на TSMC миналата година, но очевидно чипът не беше готов за масово производство, така че пускането му беше отложено за по-късна дата.

Въпреки че Google ще продължи да си партнира със Samsung още една година, компанията всъщност заменя все повече и повече компоненти на всички чипове, които първоначално са произведени от Samsung.

Освен това, Redondo може да не е единственият Tensor чип, който Google е отменил през последните две години. Една от причините, поради които компанията не успя да пусне навреме напълно настройваемия Tensor на пазара, беше, че повечето от разработчиците на тези чипове бяха базирани в Индия и имаше проблеми при координирането на работата между офисите на Google в Индия и САЩ. Проблеми също е имало и с вътрешното текучество на персонала в екипа, който се е занимавал с разработването на новото поколение процесори за смартфоните Pixel.

Какви са особеностите при настройваемите чипове?

Полунастройваем чип — това е чип, който съдържа някои стандартни блокове, но също така позволява на разработчика да добавя или променя някои елементи от схемата в съответствие с неговите потребности. Напълно настройваем — това е чипът, който е изцяло разработен от нулата и не използва никакви стандартни блокове. Напълно настройваемият чип дава повече свобода и гъвкавост за реализация на сложни и оптимизирани функции, но изисква и повече време и ресурси за разработка и тестване.

Например, чипът M1 на Apple — това е напълно настройваем чип, който е създаден специално за Mac и съчетава в себе си много мощни компоненти като централен процесор, графичен процесор, системата Apple Neural Engine и други. Полунастройваемият чип може да се използва за създаване на система върху чип (SoC), която изпълнява функциите на цяло устройство и се намира на една интегрална схема. В този случай разработчикът може да избира от стандартните блокове, като микроконтролери, памети, интерфейси и други, както и да добавя свои собствени специфични блокове за решаване на конкретен проблем.


source

Сподели: