юни 22, 2023

Google подготвя Chromebook X – бранд за Chrome OS базирани флагмански ноутбуци

От доста време Google се опитва да убеди клиентите си да купуват не само повече Chromebook, но и по-скъпи модели от този клас с производителен хардуер. Възможно е скоро такива устройства да бъдат пуснати под марката Chromebook X.

През 2022 г. компанията си партнира с производители на компютри, включително Lenovo, Acer и ASUS, за да произвежда Chromebook от висок клас, които са съвместими с геймърските стриймингови услуги като Microsoft Xbox Cloud Gaming и NVIDIA GeForce Now. Според портала 9to5Google, позовавайки се на собствени източници, Google в момента подготвя премиерата на Chromebook X като отделно подсемейство на Chromebook. Преди това такива модели бяха обозначени като Plus и Premium. Не е изключено новото име да се смени преди премиерата.

В доклада се казва, че Chromebook X ще трябва да отговаря на определени изисквания. По-специално, устройствата в тази фамилия ще трябва да бъдат оборудвани с определени процесори, включително моделите AMD Zen 2+ и Zen 3 (описанието на източника вероятно е печатна грешка, тъй като архитектурата Zen 2+ не съществува), както и чиповете Intel Core 12-то поколение. В бъдеще може да се използват и по-нови процесори. Допълнителни изисквания за новата серия ще бъде увеличаването на оперативната памет (обикновено тя е малка в Chromebook) и употребата на висококачествена уеб-камера за видеоконференции.

Възможно е Chromebook X да получи още и софтуерни функции, които не са налични в обикновените Chromebook. Например, някои софтуери ще поддържат създаването на субтитри в реално време от приложенията за комуникация, ще бъде възможно замъгляване на фона по време на видеоконференции, ще бъде осигурен достъп до файловете от Google Drive в офлайн режим и ще се появят други функции.

Според докладите, първите Chrome OS базирани ноутбуци под марката Chromebook X ще се появят преди края на 2023 г. — вероятно с наближаването на есенно-зимния празничен сезон. Предполага се, че самият Google няма да пусне модели от тази серия, поне засега. Това ще бъде направено от същите Lenovo, ASUS и останалите партньори.

Както знаете, целевата аудитория на Chromebook са купувачи със сравнително ниски бюджети, така че остава да видим как Google ще рекламира Chromebook X с подобрени функции, които определено ще струват повече от обикновено.


source

Сподели: