май 16, 2024

Google представи Android 15 – 8 нови интересни функции, които ще се появят в смартфона ви

Google избухна в Маунтин Вю, Калифорния на конференцията си за разработчици I/O като обяви множество постижения в областта на изкуствения интелект, промени в своите продукти и услуги, и разбира се – Android 15.

Новата версия на най-използваната мобилна операционна система ще се появи по-късно тази година, а по време на I/O стана ясно на какво ще бъде способна тя.

Краткият отговор? Много, но нищо, което да направи Android неразпознаваем. Google продължава да надгражда Material You и платформата Android, като същевременно ѝ помага да се адаптира към нови форм-фактори като сгъваемите смартфони. Освен това компанията е предприела подход, насочен към защитата на личните данни, вероятно за да се конкурира по-добре с всички функции за защита на личните данни в iOS на Apple.

Освен куп нови функции с изкуствен интелект, задвижвани от ИИ-модела Gemini, както и функциите, вече открити в ранните бета версии на системата, ето 8 нови функции, за които Google току-що потвърди, че са на път към Android 15.

1. Частно пространство/Private Space

От известно време смартфоните с Android разполагат с функции, които ви позволяват да заключвате определени приложения с пръстов отпечатък или код за достъп, но сега Google вгражда тази възможност директно в Android 15 чрез функцията „Частно пространство/Private Space“.

Функцията ви позволява да заключвате всички приложения, които не искате да виждат или използват любопитни очи, като например банкови или здравни приложения. След това функцията ще изолира данните и известията от тези приложения, така че те да останат наистина скрити. Функцията използва пръстовия ви отпечатък за защита, но винаги можете да настроите и персонализирано заключване.

Очевидно е, че компаниите от трети страни ще интегрират Private Space по различни начини, но основите на функцията вече ще са вкоренени в Android 15.

2. По-добро изживяване на по-големи екрани

Android 15 улеснява разработчиците да адаптират приложенията си към по-големите дисплеи на таблетите и сгъваемите устройства благодарение на новите библиотеки (API) за адаптивно оформление Compose AI.

Според Google, с помощта на Compose разработчиците ще могат по-лесно да гарантират, че потребителският интерфейс на приложенията им се адаптира добре към различни размери прозорци, екрани, ориентации и други. API предоставя композитни библиотеки, които улесняват адаптирането на елементите на потребителския интерфейс към дисплея, на който се намират, а не просто да се разтягат или свиват в зависимост от това колко голям е екранът. API улеснява скриването на определени елементи, преориентирането на нещата, използването на разширения на панелите за скриване или показване на определени части от приложението и други.

Google също така подобрява работата със стилуси в Android 15 с нови инструменти, насочени към разработчиците, за да гарантира, че латентността остава ниска в приложенията на трети страни. Писането със стилус, докато маневрирате екрана с другата си ръка също би трябвало да работи по-добре. Освен това компанията гарантира, че разработчиците разполагат с инструментите, от които се нуждаят, за да направят използването на клавиатура и мишка по-удобно за потребителите в приложенията на трети страни, както и да гарантират, че игрите се адаптират добре към екрана с какъвто и да е размер. Това е огромна болка за потребителите на сгъваеми смартфони, тъй като за приложенията е трудно да знаят как да разтеглят съдържанието си, така че се надяваме, че тези промени „под капака“ ще подобрят нещата.

3. Повече „неща“ в портфейла ви в Google

Знаете ли, че в портфейла си имате много „неща“, като членски карти и билети? Сега можете да ги прехвърлите в цифров вид и да ги добавите към портфейла си в Google. Компанията добавя възможност за добавяне на цифрова версия на всеки пропуск, който съдържа текст, така че можете да заредите членската си карта за фитнес зала, библиотечната си карта, билет за любимата си група и др. директно в телефона си.

4. На крадците ще им е по-трудно да откраднат смартфона ви

Една от най-готините функции, в която са включени уменията на Google в областта на изкуствения интелект се нарича заключване за откриване на кражби.

Ако смартфонът ви с Android установи, че някой го е откраднал и се опитва да избяга, да кара колело или да се отдалечи с кола, устройството ви ще усети това движение и незабавно ще заключи екрана. Той също така ще блокира автоматично, ако открие подозрителна дейност, като например постоянни опити за изключване на устройството или различни неуспешни опити за влизане в системата.

Докато функцията Theft Detection Lock е достъпна за смартфона, датиращи от Android 10, защитата от възстановяване на фабричните настройки остава ексклузивна за Android 15. Ако крадецът се опита да възстанови фабричните настройки на откраднатия ви смартфон, по-новата функция му пречи да го настрои отново, освен ако не разполага с данните за профила ви в Google. По същество това е функцията Find My iPhone на Apple, която блокира iPhone при нулиране. По този начин смартфона ви с Android става безполезен за всеки, който не разполага с информацията за влизане в профила ви в Google, което може да помогне за възпрепятстване на кражбите.

5. По-сигурни телефонни разговори

В Android 15 Google се бори със спамърите, които използват симулатори на клетъчни сайтове и измамни текстови съобщения, за да ви измамят, като добавя известия, когато връзката с клетъчната ви мрежа не е криптирана. Това ще ви е от полза, ако сте специално набелязани от престъпници, които искат да прихванат клетъчния ви сигнал.

6. Леки скокове в производителността

От страна на разработчиците Android 15 ще поддържа устройства, които използват по-големи 16 KB страници, което от своя страна ще доведе до някои подобрения в производителността. Това би трябвало да направи времето за стартиране на приложенията по-бързо, да подобри енергийната ефективност, да ви позволи да отваряте приложението на камерата по-бързо и да включвате смартфона си по-бързо. Разбира се, всичко това зависи от това с какво устройство разполагате и какви са неговите спецификации, но все пак е хубаво да видим, че Google се фокусира върху подобренията на скоростта.

7. AR в Google Maps

Скоро в Google Maps ще бъде добавена възможност за възпроизвеждане на AR съдържание на смартфона ви, което ще ви помогне да научите повече за местата, които посещавате. Това все още е в начален етап, но Google казва, че първо са създадени преживявания за места в Сингапур и Париж.

Функцията е разширение на платформата за разширена реалност (XR), която Google изгражда със Snapdragon и Qualcomm за екосистемата на Android, така че очаквайте с течение на времето цялото AR в Maps да се разрасне.

8. Интеграция с проследяващи устройства на трети страни във Find My Device

Google надгражда Find My Device с възможността да следи маркерите на тракери от компании като Chipolo и Pebblebee. Това означава, че ще можете да намирате телефона си, слушалките, багажа, раницата и други от едно място, подобно на Find My network на платформите на Apple. Освен това по-късно през тази година ще се поддържат и маркери от компании като Eufy, Jio и Motorola.

Кога ще излезе Android 15?

Според диаграмата на Google, Android 15 ще бъде в стабилна версия през юни или юли, като задната част на диаграмата показва, че публичното му пускане ще бъде известно време след това. Миналата година Android 14 излезе едва през август, така че изглежда сигурно да предположим, че Android 15 ще последва този пример.

source

Сподели: