юли 8, 2023

Google ще пусне първия си собствен мобилен процесор Tensor едва през 2025 гoдина

Google отдавна се опитва да увеличи дела си в интелектуалната собственост в областта на архитектурата на мобилните процесори за смартфоните от серията Pixel, но все още разчита в голяма степен на сътрудничеството си със Samsung в тази област. Според някои доклади напълно самостоятелно разработеният процесор Tensor G5 ще се появи едва през 2025 година и ще бъде произведен от TSMC по 3nm технология.

Това съобщи 9to5Google, като цитира The Information. Първоначално, както беше отбелязано се очакваше Google да разполага с първия самостоятелно разработен мобилен процесор до края на миналата година, за да може компанията да го приложи в серията смартфони Pixel през 2024 година. Процесорът с кодово име Redondo в крайна сметка няма да бъде пуснат в производство, но Google възнамерява да използва опита, натрупан по време на разработката му, за да създаде негов наследник, който ще се появи през 2025 година.

От технологична гледна точка Tensor G5 ще бъде по-усъвършенстван чип, тъй като TSMC не само ще го произвежда по 3nm технологичен процес, но и ще използва дизайн „Integrated Fan-Out“, който намалява дебелината на шасито и консумацията на енергия. Процесорът Tensor, който ще бъде пуснат на пазара през 2024 година, все още ще се разработва в тясно сътрудничество със Samsung, въпреки че от поколение на поколение Google се опитва да увеличи дела на функционалните блокове със собствен дизайн, чието създаване не е повлияно от Samsung.

Миналата година, ако се вярва на слуховете, Google отмени пускането на лаптоп, базиран на серията процесори Tensor. Проектът беше подкопан от проблеми с взаимодействието между развойните екипи в САЩ и Индия, както и от голямото текучество на персонала в основните подразделения. В същото време Google не възнамерява да се откаже от по-нататъшното разработване на собствени процесори, които биха могли да се използват в смартфоните Pixel на компанията.


source

Сподели: