април 28, 2024

Honor зае водеща позиция на китайския пазар на смартфони, Huawei е на второ място, а Apple е трета

Доставките на смартфони в Китай са нараснали с 6,5% на годишна база до 69,3 милиона бройки през първото тримесечие на тази година. Това сочат предварителните данни на анализаторската компания IDC. Макар че ръстът се дължи по-скоро на ефекта на ниската база, той бележи второ поредно тримесечие на растеж, което дава тласък на възстановяването на пазара, посочват от IDC.

Доставките на смартфони през отчетеното тримесечие надхвърлиха прогнозите на анализаторите, главно поради значителното увеличение на доставките от Honor и Huawei, което стимулира растежа на общия пазар на устройства с Android до 9,3% на годишна база. Продажбите на Apple обаче спаднаха с 6,6% през периода, тъй като тя се сблъска с по-силна конкуренция на местния пазар.

Празненствата по случай Лунната нова година също така подхраниха покупателните нагласи и търсенето на устройства от начален и среден клас през периода. В сегмента на устройствата от висок клас шумотевицата около изкуствения интелект и сгъваемите модели позволи на производителите на смартфони с Android да се разграничат допълнително от Apple и да предизвикат повишен интерес от страна на китайските потребители.

Honor излезе начело с обширното си продуктово портфолио и серията Magic 6 с популярни функции за изкуствен интелект.“

каза Артър Гуо, старши анализатор в отдела за изследване на клиентски системи на IDC в Китай

Междувременно Huawei направи солидно завръщане и си осигури равенство с Honor, въпреки че ограниченията в доставките ще продължат да бъдат проблем. Промоциите на Apple през това тримесечие не успяха да смекчат въздействието на ожесточената конкуренция от страна на производителите на устройства с Android и така компанията се нарежда на трета позиция.

source

Сподели: