септември 22, 2023

Honor няма да разработва свои собствени мобилни процесори като Huawei – но ще създава спомагателни чипове

Защо Honor няма да разработва свои собствени мобилни процесори?

Дебютът на новите смартфони от серията Huawei Mate 60 имаше много политизирана конотация, тъй като вътре в тях беше открит 7-nm мобилен процесор HiSilicon Kirin 9000S собствена разработка, чието производство компанията по някакъв начин стартира под санкции. Марката Honor, която се отдели от Huawei заради тях, е готова да разработи собствени чипове само ако става дума за каквито и да е спомагателни компоненти.

Това може да се съди по изявления на главния изпълнителен директор на Honor Джордж Джао Минг, цитиран от изданието South China Morning Post. Според него, MediaTek и Qualcomm доставят на компанията напълно съвременни и самодостатъчни мобилни процесори, така че просто няма смисъл да се харчат ресурси за разработване на собствени. Същевременно, Honor няма да се отказва от самостоятелното създаване на спомагателни чипове.

Например, чипът C1, представен през март като част от серията смартфони Honor Magic5, беше използван за подобряване на качеството на комуникацията в 5G-мрежите и беше разработен независимо от компанията. „Ние няма да разработваме собствени системи на чип (SoC). Сътрудничеството на Honor с MediaTek и Qualcomm ни осигурява достъп до най-добрите чипове на пазара“ — обясни представителят на производителя на смартфони. Дългосрочното сътрудничество с тези разработчици на чипове ни позволява да разчитаме на оптимизирането на техните платформи, за да отговорим на нуждите на Honor, както пояснява и ръководителят на компанията.

Възнамерява ли Honor да разработва собствени мобилни процесори?

Основан през май тази година, отделът за разработка на компоненти на Honor в Шанхай наскоро набра капитал, предизвиквайки слухове, че компанията възнамерява да разработва самостоятелно мобилни процесори за своите смартфони. Производителят има пет такива подразделения в Китай, някои от които разработват софтуер, технологии за предаване на данни и обработка на изображения. Марката Honor вече няма да се върне под крилото на Huawei, както отбеляза ръководителят на последния, и сега те се смятат за конкуренти.


source

Сподели: