October 31, 2023

Huawei е вече напълно готов да се откаже от Android в полза на HarmonyOS Next

Huawei обяви, че предстои премиерата на собствената ѝ екосистема от приложения за операционната система HarmonyOS. Това стана известно, след като само за 2 месеца HarmonyOS 4 беше инсталирана на 60 милиона устройства. Топ мениджърът също така отбеляза, че новата версия на HarmonyO вече се използва в 98 модела устройства на Huawei и скоро към нея ще се присъединят нови устройства.

Huawei обяви излизането на HarmonyOS Next и широк набор от нативни приложения за нея. Ю Чжендун, генерален мениджър на подразделението за потребителска електроника, заяви, че настъпва нова ера за мобилните приложения на Huawei.

Компанията планира да инвестира в поддръжката на разработчиците, благоприятната среда и партньорствата. Една от основните цели на Huawei е да представи приложения в над 18 категории.

В интернет могат да се видят мнения, че HarmonyOS е версия на Android, тъй като използва базата на Android 12 за поддържане на приложенията, но, както разкрива компанията, това е временен ход, понеже HarmonyOS Next вече няма да поддържа програмните библиотеки на Android необходими за работата на тези приложения.

По този начин компанията демонстрира сериозни стъпки напред в изграждането на самостоятелна операционна система и екосистема за приложения, което е голям напредък за нея, като се има предвид, че е подложена на санкции от страна на САЩ и Европа.


source

Сподели: