October 7, 2023

Huawei може да получи до 72 милиона 7nm чипа за своите нужди до 2026 година

Засега американските власти, представлявани от министъра на търговията Джина Реймондо, са склонни да смятат, че Китай няма възможност за масово производство на чипове по 7nm технология. Анализатори от трети страни смятат, че партньорите на Huawei ще произведат 33 млн. такива чипа през следващата година, а до 2026 г. ще увеличат обема на производство до 72 млн. броя.

Поне на това мнение са представители на Jefferies, на които се позовава Nikkei Asian Review. Те също така смятат, че през настоящата година Huawei Technologies ще успее да пусне на пазара 5-6 млн. смартфона, базирани на най-новите 7 nm процесори, така че въздействието на ефекта от „завръщането на Huawei“ върху пазара на смартфони в Китай ще бъде незначително. През следващата година това влияние ще се засили и позициите на Apple, Oppo, Honor, Vivo и Xiaomi на китайския пазар на смартфони ще бъдат разклатени под напора на Huawei.

Според експертите на Jefferies през 2025 г. партньорите на Huawei ще могат да доставят на компанията 58 млн. 7nm чипа. Представителите на Wocom Securities призовават да не се заблуждаваме за наличието на неограничени възможности на китайския производител на електроника да заобиколи санкциите на САЩ и техните съюзници. Успехът на смартфона Mate 60 Pro, който демонстративно за американските власти получи усъвършенстван по стандартите на китайската индустрия 7nm процесор HiSilicon Kirin 9000s, ще насърчи американските власти да наложат нови санкции и да увеличат тяхната ефективност, така че Huawei може да има затруднения с по-нататъшното разширяване на 7nm продукти в бъдеще.

Междувременно акциите на някои доставчици на компоненти за новите смартфони на Huawei са повишили стойността си с 400% след дебюта на новия флагман. Поне от края на август до края на септември акциите на Dongguan Chitwing Tech, китайска компания, която доставя на Huawei части за корпуси и инструменти за тяхното производство, нараснаха с 420%. През същия период цената на акциите на доставчика на модули за сателитни комуникации Hwa Create се е повишила със 143 %. Акциите на доставчиците на батерии, радиочестотни компоненти, сензорни системи и модули за камери за Huawei Technologies поскъпнаха с няколко десетки процента. „SMIC“, китайска компания, за която се подозира, че участва в производството на 7 nm процесори за нуждите на „Huawei“, отбеляза ръст на цената на акциите си с 8 % след обявяването на новите смартфони на „Huawei“.


source

Сподели: