юни 17, 2023

Huawei подобри прогнозата си относно доставките на смартфони и спечели голям 5G-контракт

Китайската компания Huawei значително подобри прогнозата относно доставките на своите смартфони през 2023 г. и стана победител в най-големия търг в Китай за доставка на базови станции за мрежите от пето поколение (5G). Поредица от добри новини за Huawei в китайските медии привлякоха вниманието на рецензентите на Light Reading.

Така журналисти от портала Securities Daily, цитирайки близките до Huawei хора и източници от индустрията, съобщиха, че компанията наскоро е преразгледала плана си за доставка на смартфони през тази година. Първоначално, през 2023 г. трябваше да пусне около 30 милиона устройства, но сега Huawei очаква резултат от 40 милиона устройства, което е с 30% повече от предишната оценка.

Според събеседниците на изданието, напоследък продажбите на смартфони се подобряват, а флагманските модели на Huawei, като P60, MateX3 и други устройства, се радват на „доста задоволително търсене.

Ако вътрешната информация е вярна, тогава нещата се оправят в бизнеса със смартфони на Huawei, въпреки продължаващите строги санкции от страна на САЩ, които отрязаха почти изцяло китайския производител от американските доставчици, включително Intel и Qualcomm.

Фактът, че Huawei се е адаптирал да работи в трудни условия, косвено се потвърждава и от данните на анализаторите на Omdia. От доклада им за първото тримесечие на 2023 г. стана ясно, че в десетте най-добри марки за смартфони в света, Huawei е единствената, която е успяла да демонстрира двуцифрен годишен ръст на доставките в периода януари-март.

Omdia изчислява, че през последното тримесечие Huawei е доставила 6,5 милиона смартфона, което е с 14,3% повече от преди година. В резултат на това, компанията остава на 10-то място в рейтинга с пазарен дял от 2%. Със същия показател за дела компанията завърши и 2022 г., като според резултатите си е доставила 28 милиона устройства.

Данните на китайския доставчик контрастират със спада в цялата индустрия: глобалните доставки на смартфони през януари-март 2023 г. са намалели с 12,7% в сравнение със същия период на 2022 г. Рецесията е фиксирана на практика при всички основни доставчици. И така, доставките на Samsung са намалели с 18,03%, докато тези на Xiaomi – с 22%. Освен Huawei, Apple е другото изключение, но доставките на смартфони са се увеличили само с 0,1%, според данните на Omdia.

Междувременно, онзи ден стана ясно, че Huawei е победил в търга на China Mobile, който е най-големият мобилен оператор в Китай и по света. Според китайските публикации и хонконгския South China Morning Post, Huawei е получил повече от половината от общите поръчки на 5G-базови станции на China Mobile за периода 2023 и 2024 г.

Като част от целия договор с оператора се планира инсталирането на почти 87 000 5G-базови станции с различни честотни диапазони на обща стойност около 7,9 милиарда юана (1,1 милиарда щатски долара). Така в диапазона от 2,6 до 4,9 GHz се предвижда да бъдат инсталирани около 63 800 станции, а в диапазона 700 MHz – около 23 100 станции.


source

Сподели: