септември 19, 2023

Huawei ще използва единствено китайски чипове, дори и те да са морално остарели

Вече стана ясно, че китайската компания Huawei, въпреки санкциите от страна на САЩ, успешно произвежда най-различни съвременни устройства. Нещо повече, компанията представи нов процесор, използващ второто поколение 7 nm процес. Този процесор се произвежда от китайската SMIC, която, доколкото може да се види, постепенно подобрява технологичните процеси и произвежда все по-модерни чипове. Въпреки това компонентите, произвеждани от тази компания, изостават от модерните чипове, произвеждани от TSMC и другите договорни производители. Huawei смята, че това не е страшно, главното е, че вече е възможно да се произвеждат такива компоненти дори в условията на изключително твърди санкции.

Какво стана с изоставането?

То беше признато от представителя на Huawei Сю Жиджун. В същото време той заяви, че трябва да се използват именно китайски чипове, дори ако те изостават от чуждестранните си аналози. Жиджун направи това изявление в отговор на въпрос за сравнително слабата производителност на чипа Kirin 9000s, използван в серията смартфони Mate 60 Pro на Huawei. Въпреки проблемите Huawei смята, че използването на новите чипове позволява на електронната индустрия на страната да се развива. „Ако не използваме такива чипове, технологичното изоставане няма да изчезне или да се намали“, каза Жиджун.

Що се отнася до новия телефон и чип, те бяха представени съвсем наскоро. Смартфонът, като цяло, не се различава много от другите устройства от този тип. Но процесорът за него е уникален. HUAWEI Kirin 9000S е първият мобилен ARM процесор с поддръжката на технологията hyperthreading, позната от чиповете на Intel и AMD. Той разполага с 8 физически ядра с 12 нишки. Ядрата са „специализирани“, както следва: едно високопроизводително ядро Taishan на 2,62GHz, три ядра Taishan от среден клас на 2,15GHz и четири енергийно ефективни ядра Cortex-A510 на 1,5GHz.

Подробностите за процесора станаха известни благодарение на няколко потребители, които успяха да тестват чипа и да публикуват резултатите онлайн. Един от тези потребители е авторът на видеото, показано по-долу.

Технологията, по която се произвежда процесорът, се нарича N+2 SMIC. Самата компания я спомена накратко още през 2020 г., когато подобряваше предишното поколение – N+1. През 2022 г. обаче китайската преса нарече N+2 технология за производство на процесори чрез 5 nm технологичен процес. SMIC никога не е потвърждавала или отричала възможността за производство на този вид чипове. Но вече се знае, че именно SMIC е произвела мощния ASIC за добив на биткойни MinerVa Semiconductor, използвайки своята 7nm технология N+1.

Що се отнася до стекирането, все още не е ясно какво и как го правят китайците. Вероятно те поставят модемния чип върху процесорния и графичния чип, за да спестят място. Но какъвто и да е случаят, настоящата технология е пробив за SMIC и Huawei. Ако компаниите са се сдобили или са разработили оборудване за производството на сегашните чипове – скоро ще чуем и за други нововъведения.

Неотдавна станаха известни подробностите за процесора. И така, той се състои от едно високопроизводително ядро с тактова честота 2,62 GHz, три ядра със средна производителност с честота 2,15 GHz и четири енергийно ефективни ядра Cortex-A510 с честота 1,5 GHz. При тестовете в Geekbench 5 Kirin 9000S постигна 1005 точки в режим на едно ядро и 4019 точки в многоядрен режим, като консумира почти 13 W при пълно натоварване. Общата енергийна ефективност на процесора е по-висока от тази на Snapdragon 888, но изостава от Snapdragon 865 и оригиналния Kirin 9000.

Основното ядро и средните ядра са базирани на архитектурата Taishan, разработена от Huawei. Ядрата поддържат многонишкова и многопоточна работа. Задействането на средните ядра води до увеличаване на производителността с 21,8%, докато консумацията на енергия се увеличава с 24,2%. Що се отнася до интегрираната графика, тя е Maleoon-910 – блок от четири ядра, който работи с тактова честота от 750 MHz. По отношение на производителността и консумацията на енергия графиката е на нивото на Adreno 660, но поради все още недостатъчно оптимизираните драйвери не показва всичките си възможности. Например в Crackdown 3 този графичен процесор постига 58 кадъра в секунда срещу 56 кадъра в секунда на Kirin 9000 с вграден Mali-G78 MP24.

Представителят на Huawei сравни китайските технологии с началното училище, а съвременните чуждестранни технологии – с докторантура. Въпреки това Жиджун отбелязва постепенния напредък в развитието на технологиите за производство на чипове от страна на Китай. Според него развитието на собствена технологична инфраструктура за производство на съвременни компоненти от страна на Китай е изключително важно – този процес дава възможност да се намали и дори елиминира зависимостта от чуждестранните доставки.

Китай произвежда собствени литографски машини

Според Bloomberg китайската компания Shanghai Micro Electronics Equipment Group (SMEE), която произвежда не най-модерните литографски машини, е представила първия си 28 nm скенер. Според аналитиците, ако китайците започнат да произвеждат такова оборудване на поточна линия, ще могат да избегнат зависимостта от чуждестранни производители. Разбира се, 28 nm не е най-напредналият технологичен процес, но 7 nm и 5 nm чипове не са необходими за производството на голям брой устройства.

Заслужава да се отбележи, че SMEE е една от компаниите, които са получили държавна подкрепа. Преди това Китай отпусна над 1,5 трилиона долара за развитие на електронната индустрия в страната. Въпреки някои проблеми, подобна грандиозна програма показва много сериозни резултати. И един от тях е нов литографски скенер. Заслужава да се отбележи, че за SMEE пускането на такава машина е изключително важен успех, тъй като преди това тя е произвеждала литографски машини за производство на 90 nm чипове.

Снимка на SSA/800-10W, публикувана в Asia Times

Скенерът носи името SSA/800-10W, а предимството му за Китай е, че при производството се използват само китайски компоненти. Няма внос от чужбина, така че санкциите не могат да повлияят на производството. Поне не пряко. Разбира се, Китай се нуждае от по-усъвършенствани чипове, но 28nm производство вече е успех в сравнение с това, което беше преди. Компонентите вероятно ще се произвеждат от Mloptic, Kingsemi и Castech, производителите на оптични продукти в КНР. Скенерът ще започне да функционира и да произвежда чипове още преди края на тази година.

За съжаление все още няма по-подробна информация – китайците до последно пазеха и пазят в тайна разкриването на тази система. Едва сега се появяват първите данни за нея, така че по-подробна информация вероятно ще се появи малко по-късно – нещо. което технологичните издания с нетърпение очакват. Но не е ясно колко такива машини може да произведе SMEE за единица време и дали това ще е достатъчно, за да покрие нуждите на Китай в близкото обозримо бъдеще.

Разбира се, съществуват и други проблеми. Така например, използването на средствата, отпуснати от държавата (а Китай ще отпусне над 1 трилион щатски долара до 2025 г.) – някои компании злоупотребяват с държавните пари. Липсват и квалифицирани мениджъри, които да са в състояние да създадат производствените и логистичните процеси, необходими за производството на съвременни компоненти. Въпреки това, доколкото можем да кажем, Китай демонстрира повече успехи, отколкото провали, и напредъкът в тази сфера се вижда от всички.

Наскоро съобщихме, че САЩ ще проверяват откъде Huawei се снабдява с чипове за бързо набиращия популярност флагман Huawei Mate 60 Pro. Агенция Bloomberg съобщи, че САЩ ще проверят произхода на чиповете в новата фамилия флагмански смартфони Huawei Mate 60 и Huawei Mate 60 Pro на фона на санкциите, наложени срещу полупроводниковата индустрия на КНР.

Оказа се, че няма какво да се проверява – КНР самостоятелно си произвежда необходимите чипове. Анализаторите на този пазар започнаха да се питат дали какви ще бъдат следващите стъпки на САЩ по отношение на КНР и по-специално към Huawei.


source

Сподели: