май 11, 2024

Huawei ще се откаже напълно от Android до края на годината – време е за HarmonyOS Next

Китайският технологичен гигант Huawei планира да се откаже напълно от използването на операционната система Android на Google в своите продукти още през тази година.

За тази цел компанията ще пусне нова версия на собствената си софтуерна платформа HarmonyOS Next.

Според източника, платформата HarmonyOS Next ще се появи във флагманските смартфони Huawei Mate 70, които ще дебютират по-късно тази година. Отбелязва се, че новата операционна система е 3 пъти по-ефективна по отношение на паметта в сравнение с настоящата версия на HarmonyOS, а също така ще предоставя функции, базирани на изкуствен интелект на потребителските устройства.

Миналия месец Huawei заяви, че екосистемата на HarmonyOS се е разширила до 4000 приложения. През тази година компанията се стреми да увеличи екосистемата до 5000 приложения, като крайната цел е тя да включва повече от 500 000 приложения. По-рано ръководството на Huawei заяви, че мобилната операционна система е „основен приоритет“ на компанията за тази година и тя ще продължи да „инвестира стратегически“ в нея.

HarmonyOS Next

В миналото Huawei използваше Android в своите устройства. През 2019 година обаче американските власти включиха компанията в така наречения „черен списък“, като по този начин блокираха достъпа на компанията до ключови елементи от екосистемата на Google, като Maps или Chrome. В резултат на това Huawei трябваше да се заеме със създаването на своя собствена платформа и през 2021 година беше представена HarmonyOS. Тази версия на операционната система все още се основаваше на Android, тъй като се изискваше съвместимост с приложенията за Android.

В същото време HarmonyOS Next ще се превърне в платформа, която е изцяло създадена с усилията на Huawei.

Нейното пускане на пазара би трябвало да е важна стъпка за китайската компания за намаляване на рисковете, свързани с възможното затягане на американските санкции. Настоящата версия на HarmonyOS беше фокусирана върху приложения за интернет на нещата (IoT) и използване в домакински уреди. HarmonyOS Next ще разполага с още повече възможности за IoT.

Huawei също така продължава да развива своя бизнес в областта на автомобилостроенето. В допълнение към доставката на автомобилни чипове, компанията си партнира с няколко автомобилни производители като част от Harmony Intelligent Mobility Alliance. Партньорите на Huawei използват HarmonyOS в автомобилите си, за да реализират различни функции, като например управление на климатика и мултимедийната система.

Huawei Pura 70

Въпреки че е подложена на тежки санкции, Huawei успя да увеличи доставките на смартфони през втората половина на миналата година, подпомогната от пускането на Mate 60 Pro, базиран на собствения процесор Kirin 9000s с поддръжка на 5G. През април тази година производителят представи флагманските смартфони Pura 70, които бяха приети много добре от потребителите на родния пазар. Канадската анализаторска компания TechInsights прогнозира, че тази година Huawei ще продаде 10 милиона смартфона Pura 70. Очаква се тези продажби, в комбинация с Mate 70 да върнат Huawei на върха на китайския пазар на смартфони още през тази година.

Що се отнася до HarmonyOS Next, все още е трудно да се каже колко успешна ще бъде тя. Разработчиците ще трябва да създадат версии на своите приложения за новата операционна система, което изисква значителни разходи. Един от ключовите играчи, които биха могли да допринесат за HarmonyOS Next е Tencent, който притежава приложението WeChat с над 1 млрд. потребители. Все още не е известно дали Tencent ще прехвърли WeChat към новата операционна система.

source

Сподели: