October 22, 2023

IBM създава чип, който работи като човешкия мозък и превъзхожда всички други в сферата на изкуствения интелект

IBM разработва нов вид компютърен чип, който имитира работата на мозъка и който ще бъде най-бързият при изпълнението на алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Чипът се нарича NorthPole и представлява цифрова архитектура, съвместима с технологията на силициевите чипове, използвани в днешните компютри.

NorthPole се различава от традиционните чипове по това, че съчетава изчислителна мощност с блокове памет, които съхраняват информация. Това позволява да се избегне така нареченото „тясно място на фон Нойман“ – носещо името на пионера в областта на компютърните технологии Джон фон Нойман – което кара съвременните компютри да се забавят, докато чакат да бъде обменена информация между отделните изчислителни блокове и блоковете памет. Това сливане на изчисления и памет е инспирирано от начина, по който работи човешкият мозък.

Изследователите на IBM демонстрираха как чипът NorthPole може да изпълнява широко разпространените задачи за разпознаване на изображения, базирани на изкуствен интелект, но с по-голяма енергийна ефективност и скорост от всеки друг чип на пазара, като превъзхожда дори най-новите решения на NVIDIA, водещият производител на графични процесори. Те показаха също, че NorthPole може ефективно да изпълнява задачите за разпознаване на реч и обработка на естествен език. NorthPole също така осигурява по-добра производителност на транзистор. Чипът побира 22 милиарда транзистора в пространство от само 800 квадратни милиметра.

Изображението е на Bing image creator

Но специализираният дизайн на чиповете за изпълнението на задачи от сферата на изкуствения интелект има своите недостатъци. NorthPole не може да изпълнява други задачи, като например обучение на изкуствения интелект, нито пък може да работи безпроблемно с днешните големи модели на изкуствения интелект. Но екипът на IBM възнамерява да демонстрира само как няколко чипа NorthPole могат да поддържат големите езикови модели.


source

Сподели: