юли 14, 2023

Intel анонсира ИИ-ускорителите Gaudi2 за Китай и ще ги доставя на местните облачни доставчици, въпреки санкциите

Intel проведе пресконференция в Пекин тази седмица, обявявайки пускането на изчислителните ускорители Habana Gaudi2 на китайския пазар. За да се съобрази с изискванията на американските правила за експортен контрол, версията Gaudi2 за китайските доставчици на облачни услуги и производители на сървъри ще бъде модифицирана, според DigiTimes.

Още миналата есен NVIDIA успя бързо да се адаптира към изискванията на американските санкции, като започна доставки за Китай на специално модифицираните изчислителни ускорители A800 и H800 с намалена производителност. Според някои доклади Intel ще последва примера на NVIDIA и ще предложи на клиентите в Китай, включително и Inspur, New H3C и xFusion, адаптирани версии на своите ускорители.

Трябва да припомним, че ускорителите Gaudi2 в Европа и САЩ започнаха да се предлагат през май миналата година, а до втората половина на годината Supermicro успя да изгради базирана на тях сървърна система за обучение на изкуствен интелект. Софтуерът за тези ускорители наскоро беше адаптиран за използване в популярните големи езикови модели (LLM).

На китайския пазар ускорителите Habana Gaudi2 могат да се превърнат в алтернатива на решенията на NVIDIA в редица задачи, тъй като последната компания вече не е в състояние да се справи с търсенето на своите продукти по целия свят, а в Китай ситуацията допълнително се влошава от санкциите. Въпреки това, през годината на присъствие на Intel ускорителите на пазарите в САЩ и Европа, не успяха да получат голямо разпространение, но в Китай санкциите срещу продуктите на AMD и NVIDIA могат косвено да допринесат за успеха на Intel-продуктите. В продуктовата линия на тази компания ускорителите Habana Gaudi2 са най-добре адаптирани за работа с големите езикови модели. До 2025 г. Intel очаква да представи по-конкурентни изчислителни ускорители с архитектура, заимствана от GPU.

Първоначално основана през 2016 г., Habana представляваше израелски стартъп, преди да бъде придобит от Intel през 2019 г. Китайските клиенти, както се оказва, са имали време да се запознаят с разработките на Habana дори преди този момент, така че за тях ускорителите Gaudi2 няма да бъдат нещо ново в пълния смисъл.


source

Сподели: