юни 13, 2023

Intel изведнъж се заинтересува от купуването на голям пакет акции на ARM

До края на тази година японската корпорация SoftBank, която от 2016 г. е собственик на британския разработчик на процесорни архитектури Arm, ще проведе първично публично предлагане на компанията на фондовата борса, за да набере средства в размер между 8 и 10 млрд. долара. В началото на тази седмица се появи неофициална информация за интереса на Intel към закупуване на голям дял от Arm.

Най-напред агенция Reuters, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Intel и SoftBank водят преговори по темата, а след това тази информация бе потвърдена от Bloomberg. Според тази информация Arm е водила разговори и с други потенциални участници в IPO, които биха могли да станат собственици на големи дялове от британския холдинг. Да напомним, че Arm се подготвя да пусне акциите си на американската борса Nasdaq, а през април подаде съответното заявление, като очаква да се листне на борсата до края на годината.

Да си припомним, че Intel и Arm наскоро се сближиха в технологично отношение, тъй като първата компания изрази готовност да предостави на клиентите на втората инструменти за разработчици за създаване на процесори с Arm архитектура, които след това Intel ще може да произвежда на договорна основа.

Според независими оценки капитализацията на Arm по време на първичното публично предлагане може да достигне от 30 до 70 млрд. долара, но SoftBank изрази желание да остане основен акционер на британския холдинг.


source

Сподели: