юли 18, 2023

Intel инвестира $9 млн в разработчика на хуманоидни роботи Figure

Стартъпът Figure, който създава хуманоидни роботи с общо предназначение, днес обяви, че е получил инвестиция от 9 милиона долара от страна на Intel Capital — инвестиционното подразделение на Intel. Това финансиране ще ускори развитието на хуманоидния робот Figure 01, създавайки конвейер за данни с изкуствен интелект за неговата автономна работа и ще доближи стартъпа до комерсиализация.

Инвестицията на Intel Capital е забележително допълнение към кръга на финансиране от серия А, който включва и други инвеститори като Parkway Venture Capital, Brett Adcock, Aliya Capital, Bold Capital Partners, Tamarack Global, FJ labs и бившия главен изпълнителен директор на KUKA Robotics Тил Райтер (Till Reuter).

Хуманоидният робот Figure 01 навлезе в тестова фаза преди няколко месеца и премина през серия от важни технически етапи под ръководството на най-добрия в класа си екип от инженери. Най-забележителното е, че роботът направи първите си стъпки през май, което е за по-малко от година след основаването на компанията. Това е забележително постижение за Figure и един от най-бързите резултати в историята на човекоподобните роботи.

Компанията Intel Capital е в челните редици на създаването на големи и смели иновации и сме развълнувани да споделим тяхната визия за по-добро бъдеще“ — каза Брет Адкок (Brett Adcock), основател и главен изпълнителен директор на Figure. Освен това, той изрази надежда, че инвестицията, заедно с ресурсите и опита на екипа на Intel, ще помогнат за ускоряване на растежа и успеха на неговия стартъп.

Основната разлика между Figure 01 и повечето подобни роботи са базираните на AI алгоритми за управление. С течение на времето те позволяват на робота да се учи и да подобрява функциите си, което го прави по-гъвкав. Очаква се в бъдеще това да позволи на Figure 01 да премине от основни задачи, като повдигане и носене на товари, към по-сложни. Такъв робот ще може да извършва трудоемка работа, която е недостъпна за хората.

Intel Capital непрекъснато търси компании, които разширяват границите на иновациите, и ние вярваме, че Figure има потенциала да промени начина, по който светът мисли за AI“ — каза Марк Лайдън, управляващ директор на Intel Capital. „Фокусът на Figure върху развитието на икономиката на труда е важна част от нашето бъдеще и се надяваме да бъдем в челните редици на подкрепата за развитието на човекоподобните роботи.

Стартъпът Figure, с подкрепата на Intel Capital, има значителен принос за развитието на роботиката и AI. Тяхното взаимодействие предоставя нови възможности за развитие и комерсиализация на революционните технологии. Въпреки сложността и амбициозността на този проект, подкрепата от страна на Intel Capital спомага за неговото устойчиво развитие и напредък в тази област.


source

Сподели: