май 8, 2024

Intel поиска от производителите на платки да ограничат мощността на Raptor Lake – производителността ще пострада

Intel призова производителите на дънни платки да въведат нов профил за настройки в BIOS, който ще ограничи лимита на PL2 (Power Limit 2/Maximum Turbo Power) мощността на процесорите Core от 14-о поколение с отключен множител до 188 W. В същото време Intel изисква този профил на настройките да се използва по подразбиране на всички дънни платки, оборудвани с процесорния цокъл LGA 1700.

В случай, че не сте запознати, флагманските процесори Intel Core от 13-то и 14-то поколение имат проблеми със стабилността. Според Intel за това са виновни производителите на дънни платки. Те не са спазили спецификациите на процесора и препоръките при разработването на BIOS.

Порталът VideoCardz пише, че повечето производители на дънни платки очевидно са се стремили да използват така наречения „екстремен“ профил на настройките в BIOS. Той не само е увеличил допустимата граница на мощността на процесорите, но и е надценил допустимото работното напрежение на чиповете. Сега Intel изисква от производителите на платки да използват нов Intel Baseline Profile или Intel Default Settings профил, който ограничава максималната PL2 мощност на процесорите до 188 W. Това е доста под 253 W, предвидени от профилите Performance и Extreme.

Компанията също така изисква от производителите на платки новият профил за настройки да бъде инсталиран в BIOS. Фърмуерът трябва да бъде пуснат до края на този месец.
Профили на захранването в настройките на BIOS

„Intel изисква от производителите на системи и дънни платки да предоставят на крайните потребители профил по подразбиране на BIOS, който съответства на препоръчаните от Intel настройки. Предложеното име на профила е Intel Default Settings. Intel се обръща към партньорите с молба да внедрят профила Intel Default Settings като профил по подразбиране на BIOS до 31 май 2024 година.“

се казва в скорошно изявление на Intel

Профилът PL1 (Power Limit 1/Processor Base Power) ще остане непроменен. В същото време намаляването на лимита на мощността PL2 до 188 W ще се отрази негативно на производителността. Пример за това могат да се видят в резултатите от тестовете на дънни платки Asus и Gigabyte, съобщени от YouTube канала Hardware Unboxed.

Във видеоклипа по-горе е отбелязано, че Asus и Gigabyte използват различни настройки на базовия профил на Intel за BIOS на дънните си платки. Първата от тях има лимити на мощността PL1 и PL2, ограничени до 253 W. Gigabyte, от друга страна използва стойности от 125W за PL1 и 188W за PL2. Какво обяснява тази разлика в производителността, не е известно.

Съвсем очаквано производителността на системата, базирана на Intel Core-14900K с платка Gigabyte в игри и синтетични тестове се оказа много по-ниска от тази на системата с платка Asus. Да не говорим за компютрите, при които са използвани настройки на BIOS без ограничения на мощността и напрежението за процеса.

Тестовете на платките бяха проведени поне седмица преди последното съобщение на Intel, в което бяха посочени нови изисквания към производителите на платки. По този начин Asus ще трябва да преразгледа още веднъж стандартните настройки на BIOS преди края на този месец. При това PL1 и PL2 стойностите на мощността на процесора ще трябва да бъдат намалени съответно до 125 и 188 W.

Според изданието Benchlife, производителите на дънни платки използват екстремни профили на настройките на BIOS още от 9-ото поколение процесори Intel Core (Coffee Lake). Въпреки това при чиповете на Intel не са наблюдавани широко разпространени проблеми, свързани с този факт до пускането на 13-то и 14-то поколение процесори Core. В същото време Intel не обезкуражава производителите на дънни платки да добавят такива профили на настройки или да ги използват по подразбиране.

По данни на Uniko’s Hardware, Biostar е станала първият производител на дънни платки, който прилага профила „Intel Default Settings“ като стандарт. С други думи, не е необходимо потребителят да променя профила на настройките до препоръчаните от Intel след актуализация на BIOS.

source

Сподели: