септември 12, 2023

Intel показа чиплетите на процесорите Xeon Granite Rapids и Sierra Forest (видео)

Intel публикува любопитно видео на своя уебсайт, което показва някои процесори с махнат топлоразпределителен капак. Очевидно става дума за новите чипове Xeon с кодови имена Granite Rapids и Sierra Forest, за които наскоро се появи първата информация.

В новото поколение Xeon Intel най-накрая се отказва от монолитната технология и преминава към технологията на чиплетите, при която модулите са съединени помежду си с помощта на EMIB технологията и комуникират помежду си с помощта на интерфейса Intel Modular Mesh Fabric.

На кадрите от публикувания видеоклип ясно се вижда ивичестата структура на новите процесори, точно съответстваща на слайдовете, свързани с Granite Rapids: централната част е заета от тройка изчислителни чиплети с високопроизводително P-ядро, а отстрани има по-тънки I/O плочки, едната от които е леко изместена спрямо останалите чиплети.

Друг кадър показва опаковането на чиповете с различна конфигурация: тук има само три чиплета, но централният е значително по-голям, отколкото на предишните кадри. Вече е известно, че изчислителните чиплети на процесорите Sierra Forest са модулни и могат да се съставят в блокове от 2 или 4 ядра, така че в този случай явно става дума за тези процесори, които използват само енергийно ефективните Е-ядра.

Очевидно производственият цикъл на новите Intel Xeon е стартирал успешно. Нека да напомним, че Granite Rapids и Sierra Forest трябва официално да видят бял свят през следващата година.


source

Сподели: