юли 4, 2023

Intel потвърждава, че чиповете Arrow Lake-S и Lunar Lake ще получат AVX-VNNI инструкции за ускоряване на AI и машинното обучение

Intel обнови документ под името Architecture Instruction Set Extensions and Future Features, за да внесе някои корекции в спецификациите на настолните процесори от следващо поколение, съобщава VideoCardz. По-специално, документът показва, че фамилиите процесори Arrow Lake и Lunar Lake ще получат поддръжка на различни инструкции, включително SHA512, SM3 и SM4, както и новите AVX-VNNI, фокусирани върху ускоряването на операциите, свързани с AI.

Появата на AVX-VNNI в процесорите Arrow Lake и Lunar Lake заслужава специално внимание. Това е набор от инструкции, които подобряват производителността при работа с невронни мрежи чрез предоставяне на отделни алгоритми за 8-битовите и 16-битови цели числа. Това означава, че приложенията, които използват изкуствен интелект, машинно обучение и алгоритми за дълбоко обучение, ще работят по-бързо и ще използват процесорите по-ефективно. Промените, направени в документа, са маркирани в лилаво.

Поддръжката на инструкциите SHA512, SM3 и SM4 в тези потребителски процесори ще увеличи техните защитни и криптографски възможности. Включването на SHA512, широко използвана криптографска хеш-функция, гарантира по-добро съхранение и цялост на данните, както и безопасното им предаване. В допълнение, в документа е оказана и поддръжката на криптографските хеш-алгоритми SM3 и SM4, използвани при обмена на данните.

Документът също загатва за бъдещите обновени процесори Raptor Lake Refresh. По-специално, там са посочени CPUID, които потвърждават, че обновените чипове ще станат представители на 14-тото поколение. Очаква се анонсът на Raptor Lake Refresh да съвпадне с пускането на мобилните процесори Meteor Lake.


source

Сподели: