September 21, 2023

Intel представи първия в света 288-ядрен x86 процесор – Xeon Sierra Forest на базата на малките E-ядра

По време на събитието Innovation 2023 главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсинджър съобщи, че сред сървърните чипове Xeon от 5-то поколение от фамилията Sierra Forest ще има процесор с 288 ядра. Да припомним, че чиповете Sierra Forest изцяло ще се състоят от енергийно ефективните E-ядра с поддръжката на само една нишка. По-рано компанията обяви плановете си да представи Sierra Forest с до 144 ядра.

Новите процесори Sierra Forest, които използват E-core архитектура, са проектирани така, че максимално да увеличат многонишковата производителност за мащабируеми облачни и контейнерни среди. Една от ключовите характеристики на тези чипове е използването на чиплетен дизайн. Изчислителните ядра на процесорите са разположени в чиплети, базирани на технологичния процес Intel 3, докато технологичният процес Intel 7 се използва за спомагателните чиплети – контролери на паметта, входно-изходни (I/O) интерфейси, чиплети, отговорни за реализирането на шините PCIe, CXL и UPI, както и различните спомагателни ускорители.

Решението да се произвежда 288-ядрен модел Sierra Forest не е изненадващо, тъй като тези процесори използват същата структура като сървърните Xeon Granite Rapids с високопроизводителни P-ядра, при които с помощта на технологията за свързване EMIB могат да се обединят до три изчислителни чиплета с процесорни ядра. Intel е в състояние да помести до 144 E-core ядра в един чиплет, като компанията е поставила два такива кристала върху една подложка.


source

Сподели: