юни 7, 2023

Intel продава 25 милиона акции на Mobileye на обща сума $1,48 милиарда

Акциите на израелската компания Mobileye, която Intel придоби през 2018 г. за 15,3 млрд. долара, са поскъпнали над два пъти, откакто тя стана публична, и основният акционер е решил да използва тази сума, за да увеличи собствения си оборотен капитал. Intel ще продаде част от акциите си на Mobileye за сумата от 1,48 млрд. долара, става ясно от официалното изявление на процесорния гигант.

Агенция Bloomberg уточни, че на фондовия пазар ще бъдат предложени за продажба 35 млн. акции на Mobileye, които са собственост на Intel, с възможност за увеличаване на този брой с още 5,25 млн. акции. Купувачи на акциите в този случай ще бъдат Goldman Sachs Group и Morgan Stanley. След тези събития Intel все още ще запази 88% от акциите на Mobileye, така че продажбата на малкия дял няма да намали съществено способността на процесорния гигант да влияе върху дейността на тази своя дъщерна компания.

Тези новини доведоха до спад на цената на акциите на Mobileye с 2,73% в редовната търговска сесия и с 3% в разширената търговия. Акциите на Intel поевтиняха с 4,63% в основната търговска сесия, докато удължената търговска сесия задълбочи спада само с 0,47%. Първичното публично предлагане на Mobileye през есента на миналата година първоначално бе възприето от участниците на фондовия пазар като начин за увеличаване на оборотния капитал на Intel, така че вторичното предлагане не предизвика особено голяма популярност сред инвеститорите.


source

Сподели: