October 14, 2023

Intel се нуждае от голям клиент, на когото да произвежда чипове – това може да е Apple или NVIDIA

Intel се опитва да се превърне в значим играч на пазара за производство на чипове по договор, но не бърза да назове големите клиенти, които е успяла да привлече. Ръководителят на Intel най-общо смята, че Amazon, Google, Microsoft, Qualcomm, Apple или NVIDIA евентуално биха могли да проявят интерес към услугите на компанията.

На първо място, в зората на изявленията на сегашното ръководство на Intel за разширяване на договорния бизнес, тайванската MediaTek изрази желание да се присъедини към редиците на нейните клиенти. На второ място, представители на Intel на различни индустриални събития отбелязаха, че компанията вече е отделила производствена линия в Ирландия за производство на чипове MediaTek за нуждите на автомобилната индустрия, използвайки същия технологичния процес Intel 16.

Тази година стана известно, че първите получатели на чипове, произведени по технологията Intel 18A, от трети страни ще бъдат американските корпорации Boeing и Northrop Grumman. В този контекст името на Ericsson някак си се изгуби на заден план, но този европейски производител на телекомуникационно оборудване също ще стане клиент на Intel в рамките на същата литографска технология.

Интригата се допълва от неотдавнашното изявление на ръководството на Intel, че компанията е получила авансово плащане от голям клиент, което ще бъде използвано за ускоряване на изграждането на специална производствена линия в Аризона. В този щат компанията ще тества и пакетира чипове, произведени по технологията Intel 18А в Охайо от името на клиентите.

В интервю за Bloomberg главния изпълнителен директор на Intel Патрик Гелсинджър признава, че компанията ще трябва да изгради репутация в бизнеса с договори и че има да извърви дълъг път, за да достигне ветераните TSMC и Samsung, които са в този бизнес от около 30 години, Intel навлезе на пазара на договори едва преди 2 години. Анализаторите от Wolfe Research подчертават, че Intel ще трябва да докаже своята надеждност на бъдещите си клиенти, защото за много от тях изборът на производител на чипове ще определи жизнеспособността на целия бизнес. TSMC има дългогодишна репутация в това отношение.

Самият Патрик Гелсинджър признава в интервю за Bloomberg, че много ще зависи от това дали „компании като NVIDIA, Amazon, Google, Microsoft, Qualcomm или Apple“ ще решат да се доверят на Intel. Очаква се Intel да обяви името на следващия голям клиент от страна на договора до края на тази година.


source

Сподели: