септември 28, 2023

Intel ще започне да произвежда чипове по технологичен процес „Intel 4“ в Ирландия тази седмица

По време на пандемията разширяването на съоръженията на Intel в Ирландия се сблъска с проблеми и забавяния, а през декември миналата година на някои служители беше наредено да излязат в продължителен неплатен отпуск, но в същото време беше съобщено, че първият скенер за EUV литография, инсталиран във Fab 34 е бил успешно включен. Тази седмица компанията ще обяви старта на масовото производство на чипове, използващи технологичния процес „Intel 4“ в Ирландия.

Засега на уебсайта на Intel има само кратко съобщение за пресата, в което се съобщава за събитието, което ще бъде излъчено на 29 септември – този петък. Според изявленията на компанията, нейното ръководство ще вземе участие в церемонията по стартиране на масовото производство на полупроводникови продукти, използващи процеса „Intel 4“ на територията на Ирландия в Лейслип. За първи път в Европа това ще бъде първият случай, в който компонентите ще бъдат произведени с помощта на ултравиолетово (EUV) лъчение.

В прессъобщението се отбелязва, че този технологичен етап ще позволи на Intel да създава водещи продукти – от процесори за персонални компютри, които поддържат обработка на командни данни за системи с изкуствен интелект (намек за Meteor Lake) до чипове, които управляват най-големите центрове за данни в света. Смята се, че освен в Ирландия, компанията ще произвежда процесори, използващи технологията „Intel 4“ и в предприятие в американския щат Орегон. През следващите години EUV оборудване за масово производство на чипове ще се използва в САЩ, Тайван, Южна Корея и Ирландия, а Япония ще се присъедини към тях през втората половина на десетилетието.


source

Сподели: