октомври 18, 2023

Intel Core i9-14900K с овърклок до зашеметяващите 9,1 GHz – абсолютен рекорд

Вътрешният овърклокър на ASUS Йон „Elmor“ Сандстрьом е овърклокнал флагманския процесор Intel Core i9-14900K от серията Raptor Lake Refresh до зашеметяващите 9,1 GHz. Това е нов рекорд за всички времена за овърклок на процесор по честота.

Всяко пускане на нов процесор на пазара традиционно е съпроводено с експерименти на ентусиасти от цял свят в опит да постигнат възможно най-високата тактова честота от новите продукти. Миналата година рекорди за овърклок бяха поставени при процесорите Intel Core i9-13900K. Чипът демонстрира възможност да работи при честота малко над 9 GHz.

Днес овърклокърите публикуваха своите резултати при овърклок, постигнати с помощта на най-новите и подбрани образци на процесорите Intel Raptor Lake Refresh и сред тях отново се открои Elmor, който овърклокна най-новия флагмански процесор Core i9-14900K до 9,1 GHz.

За този експеримент е използвана флагманската дънна платка ASUS Z790 ROG Apex Encore – актуализиран модел на ASUS ROG Maximus Z790 Apex, която миналата година постави предишния рекорд за овърклок на процесора с Core i9-13900K. Между другото, рекордът тогава също принадлежеше на Elmor.

В рамките на овърклока процесорът Core i9-14900K беше с изключени енергоефективни ядра, както и с изключена поддръжка на многонишковост. За охлаждане на чипа е използван течен хелий с температура под -200 градуса по Целзий.

Въпреки че според помощната програма CPU-Z процесорът е достигнал целевата честота от 9,1 GHz, което се потвърждава от скрийншотът по-горе, базата данни на HWBot, която публикува резултати от овърклок, съдържа информация за рекорд за овърклок от 9044 MHz, поставен от същия овърклокър и на същата дънна платка – вижте по-долу:

В допълнение към овърклока на процесора, ASUS може да се похвали и с нови рекорди за производителност, поставени от дънните ѝ платки в SUPERPI 32M от японския овърклокър Freyama, в Cinebench R20 от OGS от Гърция, както и с рекорд за овърклок на DDR5 RAM до 11 614 MT/s от хонконгския овърклокър lupin_no_musume, които може да видите по-долу:


source

Сподели: