September 16, 2023

Intel Core i9-14900KF се появи в Geekbench и почти достига 6GHz

Intel вероятно ще представи 14-тото си поколение процесори Core следващата седмица, преди да започне доставките през следващия месец. Повечето от новините за тях не са впечатляващи, като някои изтичания на информация показват, че моделите от по-висок клас могат да покажат значителни подобрения спрямо своите предшественици.

Известният лийкър OneRaichu се е сдобил с Intel Core i9-14900KF и наскоро публикува два Geekbench доклада с предстоящия 24-ядрен процесор. Появи се и още един резултат от неизвестен потребител, който показва подобни резултати. Най-високите едноядрени и многоядрени резултати на процесора в Geekbench 6 са съответно 3347 и 23051 точки. Цифрите предполагат приблизително 10 до 12-процентно повишаване на производителността спрямо прекия предшественик на процесора – 13900KF.

И трите теста се проведоха на дънна платка ASRock Z790 Taichi с DDR5-7000 памет, без да се посочва използваният план на захранване, така че все още нямаме пълна представа за постиженията на новото поколение.

Една от най-интересните статистики от 4900KF се появява в теста Geekbench 5 на OneRaichu, където максималната честота на процесора достига 5953 MHz, което е много близо до границата от 6 GHz. Процесорът разполага с 8 ядра за производителност и 16 ядра за ефективност.

Очаква се Intel да разкрие официално новата серия процесори на годишното си събитие за иновации на 19 и 20 септември. Докладите сочат, че компанията ще пусне 6 процесора на 17 октомври – модели K и KF, вариращи от i5 до i9. Вариантите без K с ограничени мощности вероятно ще се появят близо до CES 2024 през януари.

Значително изтичане на информация от MSI потвърди, че 14-тото поколение ще се нарича Raptor Lake Refresh, което показва незначителен ъпгрейд спрямо 13-тото поколение Raptor Lake. Изтичането на информация оценява средно 3% подобрение на производителността в сравнение с другите поколения, като i7-4700K е отличник със 17%. Въпреки скромната промяна, изтеклите цени в магазините показват 15-процентно увеличение на цената спрямо предишното поколение.

Най-добрата ситуация, в която можете да закупите процесор Raptor Lake Refresh вероятно е като заместител на Alder Lake. Съвместимостта на новата линия с актуалния цокъл LGA 1700 на Intel позволява на собствениците на процесори от 12-то и 13-то поколение да надградят без да закупуват нова дънна платка.

Потребителите, които търсят по-значително увеличение, вероятно трябва да изчакат и да си сглобят нов компютър, когато Intel пусне процесорите от 15-то поколение някъде в края на следващата година. Те ще изискват нови дънни платки с цокъл LGA 1851 и DDR5 RAM.


source

Сподели: