септември 25, 2023

Intel Core i9-14900KF счупи рекорда за скорост на едно ядро в PassMark

Тази седмица се проведе събитието за иновации на Intel, на което компанията представи главозамайващ набор от технологии от следващо поколение. Забележително е, че не бяха обсъдени процесорите Raptor Lake, което беше неочаквано. Може би „освежаването“ не е нещо, което тя искаше да подчертае на събитието, което се фокусира върху нови производствени възли, инженерни пробиви и бъдещето на компютрите. Независимо от това, изглежда, че предстоящите процесори от 14-о поколение на компанията ще бъдат доста мощни, тъй като сега флагманският процесор е най-бързият едноядрен процесор в историята, поне в бенчмарка PassMark.

Процесорът Core i9-14900KF наскоро беше тестван в PassMark и в крайна сметка засенчи своя предшественик – Core i9-13900K – с чисти 3,5%.

Очевидно това не е огромна разлика, но тъй като конфигурацията на ядрата е непроменена – 24 ядра и 32 нишки, можем да я отдадем на подобрените му тактови честоти. Докато предишният процесор достигаше максимална честота от 5,8 GHz, обновената версия от 14-то поколение достига до 6 GHz. Тази висока честота преди беше запазена за скъпия 13900KS, който беше направен само за еднократни бенчмаркове и за да покаже, че Intel все още е кралят на овърклока.

PassMark с едно ядро

Това е впечатляващ дебют за неиздавания процесор, но чиповете на Intel вече доминират в класацията за едноядрени процесори на този конкретен тест. AMD дори не се появява в класацията до 13-то място, където най-накрая се появява нейният флагман Ryzen 9 7950X. Интересно е, че ситуацията се обръща, когато става въпрос за многоядрена производителност, както отбелязват от Videocardz. При многоядрената производителност 14900KF завърши зад 13900K с малка разлика и загуби от Ryzen 9 7950X, най-бързия многоядрен потребителски процесор в този тест.

Въпреки че Intel запази мълчание за тези чипове на голямото си събитие тази седмица, се очаква да ги представи след няколко седмици. Официалната поява ще се случи през октомври, според изтичания на информация. Както винаги, тези процесори може да не бъдат привлекателни за клиентите на 13-то поколение, но биха могли да изкушат хората с процесор Alder Lake. Те ще бъдат последните процесори за цокъл LGA 1700 и последният монолитен процесор на Intel. Новите процесори ще се движат в бъдещето с дезагрегирани дизайни, започвайки с Meteor Lake за лаптопи и след това Arrow Lake за настолни компютри във втората половина на 2024 г.


source

Сподели: