октомври 8, 2023

Intel Meteor Lake ще може да възпроизвежда 8K видео при 60 кадъра в секунда

Intel разкри графичните възможности на предстоящите мобилни процесори Meteor Lake, които ще бъдат пуснати в новата серия Core Ultra. Вграденият графичен процесор може да възпроизвежда видео с резолюция 8K при 60 кадъра в секунда (FPS). Друга интересна демонстрация беше възпроизвеждането на видео с резолюция 1080p само с няколко ефективни E-core ядра в SoC чипсета при изключени основен и графичен процесор.

Процесорите Intel Meteor Lake имат чипсетна архитектура и включват отделни кристали с графични, процесорни, SoC и I/O интерфейси. Използваната тук интегрирана графика Intel Arc показва впечатляващо ниво на производителност: мобилният чип успя да осигури гладко възпроизвеждане на HEVC видео с резолюция 8K при 60 кадъра в секунда – битрейтът достигна стойност от 120 Mbps.

Компанията припомня, че преди 2 години е провела експериментално излъчване на 8K видео от Олимпийските игри в Токио. За кодирането на видеото е бил необходим сървър с 2 процесора Xeon, а за възпроизвеждането му – мощна работна станция с 10-ядрен чип. Днес вместо работна станция е достатъчен лек лаптоп.

Архитектурата на чиповете Meteor Lake на Intel ще позволи на компютрите гъвкаво да управляват производителността и консумацията на енергия чрез включване или изключване на определени компоненти. Meteor Lake разполага с отделни „нисковолтови E-ядра“, които са разположени в SoC чиплета. Това ще позволи на компютрите да работят в енергоспестяващи режими, без да използват чиплета на процесора, който потенциално е най-енергоемък. По този начин системата възприема ядрата в SoC като отделни устройства. Както се оказва, тези нисковолтови Е-ядра ще бъдат достатъчни за доста сериозни задачи. Intel показа, че те са достатъчни за възпроизвеждане на 1080p видео. Деактивирането на CPU и GPU чипсета в този случай позволява да не се жертва производителността, но помага да се увеличи животът на батерията на лаптопа.

Пускането на процесорите Intel Meteor Lake е планирано за 14 декември.


source

Сподели: