юни 23, 2023

IonQ стартира продажбите на квантовият компютър IonQ Forte

IonQ обяви търговската наличност на своя квантов компютър от следващо поколение – Forte. Forte на IonQ е мощната квантова система на компанията, която е използвана от компании като Hyundai и GE Research за новаторски изследвания в различни области, като намаляване на риска и изследване на батерии за електромобили.

Сега клиентите от цял свят могат да получат достъп до възможностите на Forte, което ще им позволи да решават сложни проблеми и да стимулират иновациите в различни индустрии. От днес технологията е достъпна за всички чрез техния уебсайт.

Технологията Ion Trap на IonQ поставя нов стандарт в квантовите системи, като революционизира изчисленията за новаторски решения в различни индустрии.

Новият и подобрен Forte

IonQ за първи път пусна на пазара Forte през 2022 гoдина, изграден на базата на итербиева технология и разполагащ с 32 физически кюбита. Обновената система поставя нов рекорд със своя брой алгоритмични кюбити #AQ 29, демонстрирайки забележителна производителност и мащабируемост.

Тук AQ се отнася до алгоритмичните кюбити – метрика, използвана за измерване на изчислителния капацитет на квантовите компютри. Числото 29 е броят на наличните алгоритмични кюбити. Всеки алгоритмичен кюбит допринася за изчислителните възможности на квантовия компютър, като му позволява да извършва сложни изчисления и да обработва огромен брой данни едновременно.

В този случай AQ 29 показва, че системата IonQ Forte разполага с 29 алгоритмични кюбита, което представлява значителна изчислителна мощност, позволяваща ѝ да решава сложни проблеми и да изпълнява усъвършенствани квантови алгоритми.

За търговското пускане на Forte главният изпълнителен директор и президент на IonQ Питър Чапман развълнувано заяви:

„IonQ Forte представлява кулминацията на години на изследвания и разработки от най-ярките квантови разработчици, партньори и изследователи в света. Той е предназначен за клиенти, работещи на квантовата граница, като им предоставя необходимите кюбити и софтуер за решаване на по-големи проблеми от всякога.“

Въвеждането на Forte бележи ангажимента на IonQ да демократизира квантовите изчисления и да ги направи достъпни за различни потребители и проекти. Наред с IonQ Forte, портфолиото на компанията включва IonQ Harmony (#AQ 11) и IonQ Aria (#AQ 25), предлагащи широка гама от квантови системи, които да задоволяват различни нужди.

Партньорство с QuantumBasel

В допълнение към пускането на Forte, IonQ постигна значителен напредък в разширяването на обхвата си чрез стратегическо партньорство. Базираната в Швейцария компания QuantumBasel придоби две квантови системи от IonQ.

Първата система, която може да работи с #AQ 35, ще бъде последвана от друга система, която може да работи с #AQ 64. Тези системи ще осигурят местен достъп до най-мощните, налични в търговската мрежа квантови системи и ще улеснят напредъка в областта на финансите, фармацевтиката, химията и квантовото машинно обучение.

Това постижение представлява значителна стъпка към постигането на квантово предимство, при което квантовите компютри могат да решават проблеми, които класическите компютри не могат.

Пускането на пазара на Forte и партньорството на IonQ с QuantumBasel затвърждават позицията на компанията като лидер в областта на квантовите изчисления. Чрез разширяване на достъпността и стимулиране на технологичните пробиви IonQ революционизира бъдещето на компютрите и дава възможност за новаторски решения на най-належащите световни предизвикателства.


source

Сподели: