юни 9, 2023

iOS 17 най-накрая ще реши досаден проблем с камерата на iPhone

Операционната система iOS на Apple е изключително интуитивна и лесна за използване, но това не означава, че платформата е напълно осводена от досадни странности.

Вземете например QR кодовете. В iOS 11 Apple въведе поддръжка за сканиране на QR кодове с приложението „Камера“ на iPhone, но при преглеждане на код изскачащият прозорец за връзка се появяваше като досадно известие в горната част на интерфейса.

След това, в iOS 13 Apple обърка нещата, като постави жълтия бутон за връзка в самия визьор на камерата, което беше подобрение в сравнение с предишния метод, но все още беше източник на неудовлетворение за мнозина, особено за тези със свръхголеми iPhone-и, чиито палци трябваше да се разгънат, за да стигнат до връзката.

В iOS 17 Apple изглежда е предложила универсално решение за всички размери iPhone и дължини на пръстите. Както е забелязано от 9to5Mac, когато сканирате QR код в iOS 17, бутонът за връзка незабавно се появява в долната част на интерфейса на приложението „Камера“, което значително улеснява докосването с палец (по същия начин, по който лентата за търсене в Safari вече се появява в долната част на екрана).

Всъщност в iOS 16 вече има пряк път за активиране на тази функция – веднага щом преместите QR кодa извън кадър, балончето с връзката ще се покаже в долната част на интерфейса на камерата на iPhone, но в iOS 17 връзките с QR кодове ще се появяват в долната част по подразбиране, вместо да се движат из визьора по начало.

Това може да изглежда като незначителна промяна, но тъй като QR кодовете стават все по-разпространен метод за споделяне на информация, е добре да се види, че Apple се опитва да направи процеса на достъп до тях възможно най-гладък.

Очаква се iOS 17 да бъде пусната едва през септември тази година, но в момента бета версията на iOS 17 е достъпна за тези, които са включени в програмата за разработчици на Apple.


source

Сподели: