април 23, 2024

iOS 17.5 ще позволи нещо, което досега беше немислимо в iPhone

Докато Apple подготвя пускането на iOS 17.5, източници разкриват, че актуализацията ще позволи практика, която досега беше немислима за Apple.

Съобщава се, че потребителите в ЕС ще получат възможност да зареждат приложения на своите iPhone-и чрез уеб линкове, благодарение на новите правила на Закона за цифровите пазари, които вече са в сила.

Новият протокол за уеб дистрибуция ще позволи на създателите на приложения да ги предоставят на потребителите преди да ги публикуват в официалния App Store на Apple или в такъв на трети страни, които вече също са разрешени съгласно европейското законодателство.

Източници откриха функцията във вътрешността на iOS 17.5 Beta 2 и според съобщенията Apple ще запознае потребителите с разрешенията, които разработчиците получават, за да могат да изтеглят и инсталират приложения от неофициални портали.

Според твърденията Apple също ще бъде компенсирана за новото правило. Съобщава се, че ще има нова такса за основна технология в размер на 50 цента за всяко изтегляне над първия милион за период от 12 месеца.

Освен това от разработчика ще се очаква да регистрира уеб домейн в базата данни App Store Connect, така че Apple да може да следи какво се прокарва към потребителите.

„Уеб дистрибуцията ще позволи на оторизираните разработчици да разпространяват своите iOS приложения сред потребителите в Европейския съюз (ЕС) директно чрез уебсайт, собственост на разработчика. Apple ще предостави на разработчиците достъп до API, които улесняват разпространението на техните приложения от уеб, интегрират се с функционалността на системата и създават резервни копия и възстановяват приложенията на потребителите, след като те изпълнят определени изисквания, предназначени да помогнат за защитата на потребителите и целостта на платформата.“

заяви Apple

Очаква се тази промяна да засегне само потребителите в ЕС.

source

Сподели: