September 17, 2023

iPhone 15 и iPhone 15 Pro са най-евтини в САЩ и най-скъпи в Турция

В коя държава е най-добре да си купите iPhone? Това е важен въпрос, тъй като в зависимост от страната цената може да се различава над два пъти.

Изданието Nukeni събра данните за всички регионални версии на официалния уебсайт на Apple, където са посочени цените на наскоро представените iPhone 15, 15 Plus и iPhone 15 Pro, 15 Pro Max. Важно е да се разбере, че различните ритейлъри може да имат по-различни цени.

Забележка: САЩ и Канада са посочени два пъти. Това се дължи на факта, че всеки щат има различни данъчни условия. Споменаването на (1) предполага цената с най-ниска данъчна тежест, докато (2) предполага най-високата.

iPhone 15

Трите държави с най-висок рейтинг и съответно с най-ниска цена за iPhone 15 са САЩ, Китай и Япония и при трите варианта на флаш диска – 128GB, 256GB и 512GB. Сред европейските държави най-евтиният 15 може да бъде закупен в Люксембург и Великобритания – 998 долара. Полша и Унгария са по-близо към края на списъка, който вече традиционно завършва с Бразилия и Турция.

Инфлацията в Турция доведе до най-голямото увеличение на цената в сравнение с цената на аналогичния модел iPhone 14. Цената в турски лири се е увеличила с цели 61%.

iPhone 15 Plus

iPhone 15 Plus отново е най-евтин в САЩ и Япония. Третата и четвъртата позиция се споделят от Китай и Хонконг (и Канада във варианта с 512 GB). Ниските цени в САЩ се дължат на факта, че в 5 щата (Аляска, Делауеър, Монтана, Ню Хемпшир, Орегон) няма данък върху продажбите. По същество – това е цената, която Apple показва на презентацията. В Калифорния и Аризона процентът е най-висок – съответно 7,25 и 7,3%.

Цената в лири отбеляза още по-голямо увеличение – 62,86%. Но в Източна Европа (Унгария, Чехия и Полша) цените спаднаха с 10%.

iPhone 15 Pro

Най-евтиният 15 Pro в САЩ струва 999 долара. Друг вариант да си купите сравнително евтин смартфон на Apple е да отидете в Япония или Хонконг (или да потърсите познати там). Определено не трябва да го правите в Индия, Бразилия и Турция.

С една от най-добрите цени – в японски йени, iPhone 15 Pro е с почти 7% по-скъп в сравнение с миналогодишната цена на iPhone 14 Pro. В Турция тя е скочила с 62,5%.

iPhone 15 Pro Max

САЩ, Япония и Хонконг са лидерите по отношение на iPhone 15 Pro Max. Най-евтиното устройство с капацитет 256 GB струва 1200 долара. Разликата с цената в Турция е 2,4 пъти. Най-скъпият модел с капацитет 1 TB някъде в Истанбул ще струва на купувача почти 3500 долара.

Тук Турция отбелязва рекордно увеличение на цените от 75%. Но има един нюанс – iPhone 14 Pro Max имаше конфигурация от 128 GB, докато сегашното поколение има минимум 256 GB. Поради тази причина само в Люксембург, Чехия и Унгария цената е по-ниска.


source

Сподели: