април 27, 2024

Lenovo и Micron представиха първия в света лаптоп с LPCAMM2 модули памет

Мобилната работна станция Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 е първият преносим компютър с новия форм-фактор на паметта LPCAMM2, който е наследник на SODIMM модулите.

Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 е позициониран като решение с изкуствен интелект. Той работи с последно поколение чипове на Intel – до Core Ultra 9 185H и освен с вградена графика може да бъде оборудван с дискретна геймърска видеокарта NVIDIA GeForce RTX 4060/4070 или професионална видеокарта NVIDIA RTX 1000/2000/3000 Ada Generation.

Освен това Lenovo отбелязва, че това е първият в света лаптоп с памет LPCAMM2. Тя заема 64% по-малко място в корпуса и консумира 61% по-малко енергия от SODIMM, тъй като вместо обичайните DDR5 се използват LPDDR5X чипове.

Разработчик на стандарта за памет за преносими компютри LPCAMM2 е Dell. За първи път собствени модули CAMM (Compression Attached Memory Module) бяха използвани в Dell Precision 7670 през 2022 година През миналата година компанията представи разработката си на JEDEC – организация, която определя стандартите за технологиите за памет. През септември JEDEC одобри стандарта като LPCAMM2, а Samsung и Micron проявиха интерес към него. В допълнение към подобренията по отношение на скоростта, ефективността и физическия размер, LPCAMM2 предлага възможност за работа на един модул в двуканален режим. В същото време потребителят може да подменя самостоятелно модулите памет от нов тип, точно както при SODIMM.

Сега трябва да изчакаме ревютата на Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 – те ще покажат дали LPCAMM2 е толкова добра и ще има повод да се провери твърдението на Micron, че в режим на готовност новата памет намалява консумацията на енергия с 80%.

Други забележителни удобства на машината включват до Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3 и множество портове за свързване (два Thunderbolt 4, един USB-C (10Gbps), един USB-A (5Gbps), четец на карти SD Express 7.0, порт HDMI 2.1 и стандартен аудио жак. Лаптопът е снабден и със слот за заключване Kensington Nano, затвор за поверителност на уебкамерата и бутон за включване с биометрични данни.

Lenovo не споменава живота на батерията, но казва, че 90Whr батерия в лаптопа може да се сменя от клиента. Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 ще бъде пуснат на пазара през май и се очаква цената му да започва от 2619 долара.

source

Сподели: