September 28, 2023

LG постави нов рекорд за трансфер на 6G данни на разстояние 500 метра

Шестото поколение на стандарта за мобилни комуникации се очаква да бъде още по-бързо и по-ефективно от 5G, като ще използва терахерцови честоти, които не са били използвани досега. 6G ще осигури 50 пъти по-висока скорост на трансфер на данни в сравнение с 5G и ще намали 10 пъти латентността на сигнала. LG Electronics и германският институт „Хайнрих Херц“ проведоха тест, като поставиха нов рекорд за обхват на пренос на данни с помощта на 6G – 500 метра.

През последните няколко години южнокорейските компании Samsung и LG тестват и усъвършенстват мобилната 6G технология, като непрекъснато поставят нови рекорди по обхвата на преноса на данни. Новият тест вдигна летвата още по-високо – до 500 метра, подобрявайки миналогодишния рекорд от 320 метра.

Това е доста важен етап, тъй като 500 метра е стандартното разстояние, на което се инсталират базовите станции за мобилни телефони в градските райони. Ново проучване потвърждава, че 6G може да поддържа комуникацията между терминали, разположени в две сгради, в една сграда и на улицата, както и на различни улици. С други думи, технологията е все по-близо до реалността.

Основният недостатък на 6G е, че този протокол използва изключително къси вълни, пише New Atlas. За тестовете инженерният екип е разработил нов многоканален усилвател на мощност и усилвател на входящия сигнал с нисък шум. Заедно те са увеличили производителността с над 50%, което им е позволило да поставят нов рекорд по обхват.


source

Сподели: