май 9, 2024

Lingjiu GP201 е още една китайска графична карта от начално ниво

Китайската компания Lingjiu Microelectronics представи своята бюджетна графична карта GP201. И преди сме виждали опити на китайски компании да представят нещо прилично в този пазарен сегмент. Най-известният опит е Moore Threads MTT S80 с добри спецификации и смешна начална производителност. Която обаче постепенно се подобрява благодарение на софтуерната оптимизация. Младата компания Lingjiu Microelectronics изобщо не претендира за нещо изключително и започва пътя си с ултрабюджетно решение. Нещо, което теоретично би трябвало да покаже ниво на производителност, сравнимо с бюджетните графични карти отпреди десет години.

Графичната карта GP201 се предлага в мобилен форм-фактор MXM. Базовата честота на графичния процесор е 1,2 GHz. Налични са 2 GB DDR4 видеопамет. Мощността е 30 W и се поддържа PCIe 3.0 интерфейса. Теоретичната производителност на новия графичен процесор е 1,2 TFLOPS. По своите характеристики GP201 е много близък до Nvidia GeForce GT 1030. Но като се вземе предвид необработеният софтуер, е малко вероятно китайците да могат да покажат подобни резултати. А основното постижение на Lingjiu тук е самият факт на пускане на такова устройство. В същото време се декларира за съвместимост с китайските процесори и операционни системи, така че тази видеокарта ще намери своето приложение.

На фона на американските санкции китайските компании се опитват да постигнат известна технологична независимост и да заменят чуждите технологичните продукти със собствени разработки. Трябва да признаем, че те имат немалки успехи. Така например китайските процесори Loongson показват добри резултати, въпреки че все още са далеч от съвременните процесори на Intel и AMD.

source

Сподели: