юни 6, 2023

MediaTek вижда перспектива за растеж извън пазара на смартфоните

MediaTek, водещ разработчик на чипове за мобилни устройства, очаква основният двигател на растежа на компанията от 2025 г. нататък да бъдат автомобилните чипове и компонентите за системите с изкуствен интелект, а не процесорите за смартфони, както беше в миналото. Изпълнителният директор на компанията Рик Цай, на годишното общо събрание на акционерите на MediaTek, говори за посоката на диверсификация и разработване на нови продукти.

В бъдеще нашите двигатели на растежа, разбира се, ще бъдат извън [пазара на] смартфоните. Тъй като новите продукти няма да се появят до следващата година или през 2025 г., те ще донесат резултати след 2025 г. Продуктите [чиповете], които не се отнасят до смартфоните, ще бъдат много важни за стимулиране на бъдещия растеж“ – каза топ-мениджърът, цитиран от Taipei Times.

MediaTek, който е водещ световен доставчик на чипове за смартфони, наскоро обяви партньорството си с Nvidia. Заедно с американския доставчик, специализиран в разработването на графични решения и чипове за високопроизводителните AI-системи, тайванският доставчик планира да създаде решения за следващото поколение бордови компютърни системи в автомобилите. Компанията очаква да представи новите продукти през 2026 г.

MediaTek намалява зависимостта си от чиповете за смартфони. През първото тримесечие на 2023 г. те са осигурили на тайванския производител 46% от общите му приходи, докато през предходното тримесечие делът е достигнал 52%. Тенденцията е свързана с общото отслабване в търсенето на смартфони и друга потребителска електроника, което се наблюдава на фона на инфлацията и другите негативни макроикономически фактори.

Клиентите на MediaTek, които са различните брандове на смартфони, се въздържат от правене на нови поръчки поради високите нива на запаси във веригата за доставки, съобщи MediaTek по време на своя тримесечен отчет. От него стана известно също, че нетната печалба на компанията през януари-март е спаднала с почти 50% на годишна база до 16,87 милиарда тайвански долара (548,8 милиона щатски долара). Това е най-лошият резултат на MediaTek за последните девет тримесечия. Приходите на чипмейкъра са намалели с една трета до 95,65 милиарда тайвански долара (3,11 милиарда американски долара).

Индустрията на смартфоните ще продължи да изпитва трудности през тази година, но през 2024 и 2025 г. динамиката постепенно ще се повиши с подобряването на ситуацията в световната икономика, каза Рик Цай.

Според IDC, през първото тримесечие на 2023 г. пазарът на смартфоните показва по-изразен спад, отколкото очакваха анализаторите. Доставките на устройства през януари-март са намалели с 14,6% на годишна база до 268,6 милиона единици, докато прогнозата предвиждаше спад от 12,7%.

Специалистите предупредиха, че следващите 3-6 месеца ще бъдат доста трудни, но до края на годината се очаква постепенно възстановяване.


source

Сподели: